AMSTERDAM - Donderdagochtend 9 februari zijn kinderen van twee Amsterdamse scholen aan de Fred Roeskestraat een energiewedstrijd gestart: de ‘Amsterdamse Scholenchallenge’. Geert Groote School Amsterdam en De Tweede Openluchtschool gaan zo veel mogelijk energie besparen op hun school. Te beginnen met tien procent in één jaar.

Onder toeziend oog van de eerste Energiecommissaris van Nederland, Ruud Koornstra, hebben kinderen van beide scholen elkaar uitgedaagd in een vriendschappelijke Scrum. Koornstra: “In ons land gebruiken we 600 miljard kWh energie per jaar. Dat aantal kan niemand overzien. Verspreid zijn enorm veel lokale energiecommissies die honderdduizenden kWh verduurzamen. Deze twee scholen zetten met deze concrete uitdaging een fantastisch voorbeeld om dit uitdagende, arbeidsintensieve, tienduizenden banenproject inzichtelijk te maken.”

Wat gaat er gebeuren?

Voor beide scholen is het energiegebruik voor 2016 in kaart gebracht. De Geert Groote gebruikte 280.000 kWh in 2016. Hierbij is het gas omgerekend naar kWh door het met 10 te vermenigvuldigen. Voor de Tweede Openluchtschool was dit 105.000 kWh in 2016. Deze school heeft vorig jaar 90 zonnepanelen op het dak gelegd, daardoor is het gebruik al flink gedaald. Beide scholen gaan nu, samen met de kinderen een plan maken om de doelstelling, van minstens 10% energiebesparing in een jaar, te halen. Om te beoordelen of de scholen op koers liggen, nemen de leerlingen elke drie maanden de meterstanden van elkaars school op. “De praktijklessen die de kinderen op deze manier meemaken op het gebied van energie, zorgen voor een enorme verrijking van de bestaande lesstof”, aldus directeur van De Geert Groote, Sascha Holthaus.

De Amsterdamse Scholenchallenge is een coöperatief spel waarin samenwerking centraal staat. De challenge is opgezet door Oranje Energie: een samenwerking van initiatieven uit de samenleving en een aantal partners.