AMSTERDAM - De gemeenteraad heeft op 29 november 2017 ingestemd met het stedenbouwkundig plan voor de ontwikkeling van Elzenhagen Zuid. Hiermee is er groen licht gegeven voor een groene en waterrijke woonwijk in Amsterdam-Noord, met sport- en onderwijsvoorzieningen voor de deur en winkels om de hoek. Deze plek biedt het beste van twee werelden: dichtbij de levendige stad én de natuur van landelijk Noord. In het gebied worden de komende jaren 1800 woningen gebouwd.

Wethouder Eric van der Burg, Ruimtelijke Ordening: “Elzenhagen Zuid wordt een mooie buurt waarin veel aandacht is voor de bewegende stad. Sport en beweging worden o.a. door de publiek toegankelijke atletiekbaan een belangrijk onderdeel van het toekomstige Dijkpark. De buurt wordt zo ingericht dat de fietser en de voetganger centraal staan onder andere door de nieuwe oost-west hoofdfietsverbinding met een fietsbrug over het Noordhollands Kanaal. Met autovrije straten en veel speelplekken wordt het een kindvriendelijke buurt die bewegen stimuleert.”

Stedelijke buurt met groen karakter

Elzenhagen Zuid wordt een groene stedelijke buurt met ruimte voor maximaal 1.800 woningen, waarvan 30 procent sociale huurwoningen, 20 procent middeldure huur en 50 procent vrije sector woningen. In het noordelijk deel komen naast woonblokken met appartementen ook circa 100 zelfbouwkavels. In het zuidelijk deel van de buurt komen 'urban villa's', kleine appartementenblokken, in een parkachtige omgeving. Een deel van het gebied is de eerstkomende 10 jaar bestemd voor tijdelijke huisvesting van jongeren, studenten en statushouders in ‘Startblok Elzenhagen’. Een nieuwe sporthal biedt plaats aan verschillende sporten en de huidige atletiekbaan krijgt een nieuwe plek in het park. Twee bestaande moskeeën in Noord verhuizen van hun huidige locaties samen naar een nieuwe locatie waar ook een cultureel centrum in wordt gevestigd. Ook komen er twee nieuwe scholen: een basisschool en het Technasium van het Damstede.

Bereikbaarheid

Het gebied is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer. Met de komst van de Noord/Zuidlijn in 2018 wordt het nabijgelegen stationsgebied een belangrijk OV-knooppunt waardoor bewoners zowel snel in het centrum als in de regio zijn.

Planning

Volgens de huidige planning kan eind 2019 gestart worden met de bouw en kunnen in 2021 de eerste bewoners zich vestigen in Elzenhagen Zuid. De bouw van de tijdelijke huisvesting start al eerder, naar verwachting in het tweede kwartaal van 2018.

Bekijk hier het stedenbouwkundig plan.(PDF, 30 MB)