AMSTELVEEN - In het Amsterdamse Bos zorgen ze voor overlast en inmiddels ook in Amstelveen. De brandhaartjes van deze rups kunnen voor veel irritatie zorgen. De gemeente heeft de eiken in de stad onderzocht en een aannemer ingeschakeld voor het verwijderen van de rupsen. Daar hebben we tot eind derde week juli de tijd voor. Dan worden de rupsen vlinders en kunnen de vlinders weer opnieuw eitjes leggen.

De gemeente is gestart met het laten bestrijden van rupsen op plekken waar veel mensen samenkomen. Denk aan scholen en openbare gebouwen. Daarna zijn eiken in bosplantsoen aan de beurt, waar niet of nauwelijks mensen komen. Amstelveen bestrijdt de eikenprocessierups op een traditionele manier. Over het algemeen zijn de eiken goed bereikbaar met een hoogwerker. Met een stofzuiger worden de nesten opgezogen. Als het niet met een hoogwerker kan, klimmen de bestrijders met beschermende kleding in de bomen, fixeren het nest met lijm en plukken het uit de boom.

Brandharen van rupsen geven op de huid na ongeveer anderhalf uur irritatie. De weerhaakjes van de rups geven een irriterende stof af als ze stuk gaan. Het beste is om niet te krabben of te wrijven maar de brandhaartjes met tape weg te halen, warm te douchen en dan een verkoelende zalf op de huid te smeren. Of mentholpoeder te gebruiken. Tip aan hondenbezitters: honden kunnen last krijgen van luchtwegproblemen als ze met hun snuit in rupsen wroeten.