AMSTERDAM - U heeft ze misschien al in de stad zien staan: de zogeheten kentekencheckpalen. Langsrijdende brommers en snorfietsen kunnen hier zien of ze vanaf 1 januari 2018 nog de Amsterdamse milieuzone in mogen. De palen blijven staan tot 27 december, vlak voor de start van de milieuzone.

De kentekencheckers staan op:

- Michiel de Ruijterkade, achter het Centraal Station

- Stadhouderskade t.o. 67

- Sarphatistraat, bij het Alexanderplein

- Hoofddorpweg, tussen Zeilbrug en Hoofddorpplein

- Haarlemmerweg, ter hoogte van 593

- Weteringschans, ter hoogte van 261

Waarschuwingsbrief

Van 1 januari tot 1 mei ontvangen overtreders van de milieuzone nog geen boete maar een waarschuwingsbrief. Deze periode is voornamelijk bedoeld om mensen te laten wennen aan de nieuwe regels. Vanaf 1 mei krijgen overtreders een boete van €90.

Welke voertuigen mogen niet meer?

De milieuzone voor brommers en snorfietsen is één van de maatregelen die de stad neemt om de uitstoot door verkeer terug te dringen en de lucht schoner te maken. Brom- en snorfietsen met een Datum Eerste Toelating (DET) van 2010 en ouder mogen vanaf 1 januari 2018 de milieuzone niet meer in. De milieuzone geldt niet voor brom- en snorfietsen met een DET na 1 januari 2011, elektrische brom- en snorfietsen, brom- en snorfietsen met een elektrische aandrijving, gehandicaptenvoertuigen en brommobielen.

U kunt uw kenteken ook controleren op www.amsterdam.n/milieuzone. Daar staat ook een kaart van de milieuzone.

Agenda Duurzaam Amsterdam

Het Amsterdamse college wil de verduurzaming van de hoofdstad versnellen. In 2020 kent Amsterdam 20% meer duurzame energie en 20% minder energiegebruik. De groei naar uitstootvrij verkeer in 2025, door verdere stimulering van elektrisch vervoer, slimme distributie en de uitbreiding van de milieuzone, moet de lucht in de stad gezonder maken.