AMSTERDAM - Vandaag is de eerste rechtswinkel voor vrouwen van Amsterdam geopend. De rechtswinkel moet bijdragen aan een gelijke toegang tot het recht voor alle Amsterdamse vrouwen. Uit de meest recente cijfers van het CBS blijkt dat vrouwen nog vaak financieel afhankelijk zijn en minder verdienen dan mannen. Daarnaast komen vrouwen vaker in de problemen door een echtscheiding en krijgen zij vaker te maken met seksueel geweld of straatintimidatie. De rechtswinkel is een samenwerking van Bureau Clara Wichmann, The Amsterdam Law Hub van de Universiteit van Amsterdam en de gemeente Amsterdam.

Juridisch Advies
Vanaf donderdag 9 september kunnen alle Amsterdamse vrouwen op werkdagen tussen 09.00 uur en 17.00 uur telefonisch terecht bij de vrouwenrechtswinkel. Op maandagmiddag, woensdagochtend en donderdagavond zijn er ook inloopspreekuren in de winkel zelf. Bij de rechtswinkel kunnen vrouwen terecht voor gratis juridisch advies van rechtenstudenten van de Universiteit van Amsterdam.

Wethouder Rutger Groot Wassink (Diversiteit): "Het is onacceptabel dat er in de praktijk nog steeds verschil is tussen de rechten van mannen en vrouwen. Ik ben er trots op dat we vanaf vandaag een plek hebben waar vrouwen terecht kunnen voor juridisch advies. Het is een volgende stap in de strijd voor gelijke kansen."

Anniek de Ruijter (Directeur Bureau Clara Wichmann): "Het is ontzettend belangrijk dat vrouwen op een laagdrempelige manier geholpen kunnen worden met hun rechtsvragen, want vrouwen lopen tegen andere juridische problemen aan dan mannen. Of het nu gaat om ongelijk loon, zwangerschap(sverlof), straatintimidatie of huwelijk en scheiding."

Nathalie Dijkman (Directeur Amsterdam Law Hub): "Er is niets mooiers dan toekomstige juristen op te leiden die hun academische kennis en kwaliteiten vanaf dag één kunnen inzetten voor het bevorderen van de rechten van vrouwen."