AMSTERDAM - Wist u dat iedere week ongeveer 60 Amsterdammers de Nederlandse nationaliteit krijgen? Deze feestelijke gebeurtenis wordt sinds een paar jaar met een ceremonie gevierd op het stadhuis. Deze ceremonie krijgt 10 januari een nieuw feestelijk jasje.

Als je vijf jaar met een verblijfsvergunning in Nederland woont, kun je het Nederlanderschap aanvragen. Of je dat ook krijgt wordt officieel besloten door de koning. De uitreiking van het besluit vindt plaats op de naturalisatieceremonie.

Nieuw jasje

Op dinsdag 10 januari wordt de ceremonie geleid door wethouder Choho. Hij vertelt iets over zijn eigen relatie met Nederland en reikt de koninklijke besluiten uit. Ook gaat hij in op de belangrijkste Nederlandse grondrechten: de vrijheid van religie, vrijheid van meningsuiting en het recht op gelijke behandeling. De Nieuwe Nederlanders krijgen naast de officiële papieren een boek over de geschiedenis van Amsterdam mee naar huis, en een foto van zichzelf op de ceremonie.

Iedereen mag komen

Er vindt bijna elke dinsdag van 15.00- 16.00 uur een naturalisatieceremonie plaats op het stadhuis. Deze ceremonie is voor iedereen toegankelijk.