AMSTERDAM - Vandaag is het eerste (wegwerp) plasticvrije terras van Amsterdam geopend door wethouder Victor Everhardt (Economische Zaken). In totaal weren veertien horecaondernemers in het centrum vanaf vandaag wegwerpplastics van hun terras. Zo wordt minder plastic gebruikt en voorkomen dat lichtgewicht plastics zoals rietjes, honingstaafjes, melkcupjes en koekjesverpakkingen wegwaaien en op straat of in de gracht terecht komen.


De ondernemers gaan een stap verder dan de Europese wetgeving voorschrijft: vanaf 3 juli 2021 zijn plastic rietjes, bestek en borden en foam warmhoudverpakkingen verboden. De horecazaken roepen hun collega-ondernemers op om dit goede voorbeeld te volgen en hun terras ook wegwerpplasticvrij te maken.

Strijd tegen de plastic soep
Een flink deel (43%) van al het plastic in zee is afkomstig van zogenaamde single-use plastics (plastics voor eenmalig gebruik). Het gaat om bijvoorbeeld rietjes, flesjes, plastic bekers en verpakkingen. Wegwerpplastic is licht en kan gemakkelijk wegwaaien of door meeuwen worden verspreid. Het komt in waterrijke steden als Amsterdam vaak in het stadswater terecht.

Wethouder Everhardt: "Ik ben trots op de Amsterdamse horecazaken die met dit initiatief verder gaan dan Europese regelgeving en zo bijdragen aan het tegengaan van de plastic soep in zee. Het grootste deel van het plastic in zee komt daar via binnenwateren terecht, dus ook via onze grachten. We hebben de verantwoordelijkheid om de toevoer van plastic vervuiling naar de grachten zoveel als mogelijk tegen te gaan."

Plasticvrije terrassen als nieuwe norm
De veertien bedrijven horen bij de Bedrijven Investeringszone (BIZ) Knowledge Mile, die loopt van het Amstelplein tot en met het stadhuis. Een BIZ is een samenwerkingsverband waarin bedrijven zelf investeren in hun omgeving.

De veertien horecazaken, waaronder cafés, restaurants, koffiezaken en hotels, inventariseerden welke wegwerpplastics zij gebruikten op hun terras en wisselden ideeën uit voor alternatieven.

Ondernemer Simon O'Connor (café Feed): "Het is belangrijk dat we ons bewust zijn van hoeveel plastic we gebruiken. We kwamen erachter dat er veel mogelijkheden zijn om deze plastics weg te laten of te vervangen."

Er werd bij deze zoektocht gebruik gemaakt van eerdere ervaringen die door Haagse strandpaviljoens is opgedaan. Door het uitwisselen van ervaringen en tips helpen de horecazaken elkaar om plasticvrije terrassen de nieuwe norm te maken in Nederland.

De Amsterdamse horecazaken waar je vanaf 9 juli een geheel plasticvrij drankje en hapje kunt bestellen, zijn: Feed, Cafe Fest, Bar Bouche, Stek, Capital-C, Alba, Hotel Casa, The Breakfast Club en Noir. Horecazaken die de overstap later deze zomer zullen maken zijn: Water en Brood, Amstelhoeck, Cantarell, IJscuypje en The Student Hotel.

Amsterdam Plastic Smart City
Amsterdam is wereldwijd de eerste Plastic Smart City en streeft ernaar in 2023 het plastic zwerfafval in de stad met 30% te reduceren, en in 2030 geheel plastic zwerfafvalvrij te zijn.

Meer informatie over Plasticvrij Terras Amsterdam en de wijze waarop horecazaken zich kunnen aanmelden, is te vinden op www.amsterdam.nl/plasticvrijterras.