AMSTERDAM - Op donderdag 15 mei ontvangen 300 Amsterdamse gezinnen hun eerste maandelijkse gift van 150 euro in het kader van het programma ‘Gewoon geld geven’. De gemeente Amsterdam werkt in dit programma samen met Kansfonds en de Hogeschool van Amsterdam, met als doel de effecten te onderzoeken van onvoorwaardelijke financiële steun op armoede, stress en welzijn.

De deelnemende gezinnen uit de stadsdelen Noord, Nieuw-West en Zuidoost krijgen twee jaar lang elke maand 150 euro zonder voorwaarden: ze hoeven geen tegenprestatie te leveren en mogen het geld naar eigen inzicht besteden. Het onderzoek richt zich op gezinnen met een bijstandsuitkering met ten minste één thuiswonend kind onder de 18 jaar. De giften voor de Amsterdamse gezinnen worden mogelijk gemaakt door Stichting RCOAK, een maatschappelijk betrokken Amsterdams vermogenfonds.

Wethouder Marjolein Moorman (Armoede & Schuldhulpverlening): “Het probleem van armoede is simpel: mensen hebben te weinig geld. En dat brengt voortdurende stress met zich mee. Maatregelen vanuit Den Haag zorgen niet voor verlichting bij deze groep mensen, integendeel. Daarom pakken we zelf de handschoen op. Met dit programma geeft de gemeente gezinnen ademruimte, stabiliteit en waardigheid. Ik ben blij dat we in Amsterdam nu echt van start gaan.”

Effectiever armoedebeleid

De gemeente Amsterdam wil met haar deelname aan het programma bijdragen aan nieuwe inzichten over hoe armoedebeleid effectiever en mensgerichter kan worden ingericht. Onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam volgen de gezinnen en kijken onder andere naar het welzijn en de gezondheid van de deelnemende gezinnen. Er is een vergelijkingsgroep met gezinnen die ook door de onderzoekers gevolgd wordt en de giften van 150 euro niet ontvangt.

De eerste uitbetaling op 15 mei is een belangrijke mijlpaal in het onderzoekstraject. Na twee jaar wordt het extra geld in een half jaar afgebouwd. De resultaten worden gemonitord en na afloop van het onderzoek breed gedeeld.

Ook Tilburg en Zaanstad

‘Gewoon geld geven’ is een programma van Kansfonds. De gemeenten Tilburg en Zaanstad doen ook mee aan het onderzoek. Stichting RCOAK, een maatschappelijk betrokken Amsterdams vermogenfonds, stelt het geld beschikbaar voor de giften aan de gezinnen in Amsterdam.