AMSTERDAM -Het wordt drukker in de stad en het wordt moeilijker om 1,5 meter afstand te houden. Vooral in de vaak krappe straatjes in de binnenstad is het een regelrechte uitdaging. Maar afstand houden moet natuurlijk wel kunnen. Dus waar onvoldoende plek is voor alle weggebruikers, richten we de ruimte anders in.

Vorige week hebben we de verkeerssituaties in de Eerste van Swindenstraat en de Jan Pieter Heijestraat tijdelijk aangepast om ruimte te maken. Nu passen we de verkeerssituatie op nog 3 locaties aan, namelijk de Haarlemmerstraat en –dijk, de Museumbrug en de Rijnstraat.

Even drogen
Misschien heeft u het al gezien. Vrijdagnacht zijn we in de Haarlemmerstraat al gestart met het aanbrengen van eenrichtingsmarkering op de stoep voor voetgangers. We wilden dit snel doen omdat het wegdek hiervoor droog moet zijn.

Haarlemmerstraat en –dijk
Om het voor voetgangers mogelijk te maken om hier 1,5 meter afstand tot elkaar te bewaren, richten we de voetpaden in als éénrichtingsverkeer, en gaan de fietsers de rijbaan op. Daarom sluiten we de Haarlemmerstraat en –dijk af voor auto’s, brom- en snorfietsen. Wel is laden en lossen toegestaan tussen 7.00 en 12.00 uur. Ook heffen we alle autoparkeerplekken tijdelijk op en richten ze in als extra laad- en losplekken en fietsparkeerplekken. We verdubbelen het aantal fietsnietjes in de straat. De bestaande fietsenrekken draaien we een kwartslag. Zo maken we nog meer ruimte op het voetpad.

Museumbrug
Op de Museumbrug krijgen voetgangers het fietspad erbij en moeten de fietsers opschuiven. Naar de rijbaan. En om daar weer ruimte voor te maken, wordt voor automobilisten eenrichtingsverkeer ingevoerd. Dit betekent dat autoverkeer vanaf de Stadhouderskade niet meer mag afslaan de brug op. Auto’s kunnen alleen vanaf de Weteringschans en Spiegelgracht de brug op richting de Stadhouderskade. Komt u van de Stadhouderskade en wilt u richting Spiegelgracht, dan kan dat via het Weteringcircuit. Fietsers die vanaf de Stadhouderskade komen, gaan de rijbaan van de Museumbrug op. Door het instellen van eenrichtingsverkeer rijden er aan deze kant geen auto’s meer. Fietsers die richting Stadhouderskade gaan, blijven wel op het fietspad, omdat het stoplicht voor de fietsers belangrijk is bij het oversteken.

Rijnstraat
Ook op de Rijnstraat maken we een voetpad van het fietspad, en gaan de fietsers de rijbaan op. Automobilisten zijn te gast en delen de rijbaan met fietsers. De maximumsnelheid in de straat wordt 30 km/uur. De nieuwe situatie wordt met borden, markeringen en hekken duidelijk gemaakt. De eerste 3 dagen staan er ook verkeersregelaars om alles soepel te laten verlopen.

Planning
De werkzaamheden voor de Museumbrug staan gepland in de avond en nacht van 30 juli. De Rijnstraat wordt aangepast in de week van 10 tot en met 14 augustus. In de Haarlemmerstraat zullen de werkzaamheden in fases plaatsvinden, tussen nu en 14 augustus.