AMSTERDAM - 'We nodigen alle Amsterdammers, Weespers en inwoners van Diemen uit om een overleden dierbare op bijzondere wijze te herdenken', aldus de Gemeente Amsterdam. Zet maandagavond 2 november om 18.00 uur een foto van iemand die u liefhad met een lichtje voor het raam. Bijvoorbeeld een jampotje met een ledlampje erin en een foto. Een moment om gezamenlijk stil te staan en troost te bieden aan alle nabestaanden.


Gewoonlijk veranderen de Amsterdamse gemeentelijke begraafplaatsen 1 keer per jaar in een bijzondere plek van licht, aandacht en verwondering. Duizenden nabestaanden kwamen af op het lichtfeest. Dit jaar doen we het anders, en herdenken we de doden vanuit huis, met herdenkingspotjes voor het raam.

Live uitzending vanaf De Nieuwe Ooster
Begraafplaats De Nieuwe Ooster is maandagavond een virtuele ontmoetingsplek van waaruit nabestaanden elkaar kunnen vinden. Via een speciale online radio-uitzending vanuit de aula van De Nieuwe Ooster, bieden we een bijzonder programma dat iedereen thuis live kan beluisteren. Onze burgemeester Femke Halsema opent de uitzending, de presentatie is in handen van Marjon Keller.

Al 15 jaar een traditie
Het herdenkingsfeest wordt al 15 jaar gevierd, afwisselend op De Nieuwe Ooster en De Nieuwe Noorder, met hulp van alle medewerkers en veel vrijwilligers. Bij de viering dit jaar haken ook Diemen en Weesp aan. Het lichtjesfeest groeide met de jaren, er kwamen steeds nieuwe rituelen bij. De laatste jaren namen steeds meer mensen van verschillende culturele achtergronden deel aan de herdenking. Nabestaanden kwamen zelf met allerlei initiatieven. Zo ontstonden eilandjes van licht en aandacht op de donkere begraafplaatsen.

Volg de uitzending
De uitzending vanaf De Nieuwe Ooster op maandagavond 2 november duurt van 18.00 tot 21.00 uur en is te volgen via www.herinneringverlicht.nl.