AMSTERDAM - Bij de gemeente weten we natuurlijk niets van de liefde. Wel weten we hoeveel Amsterdammers in het huwelijksbootje zijn gestapt. En dat trouwen niet altijd houwen is, weet iedereen. Waar getrouwd wordt, wordt gescheiden. In 2017 werden 662 echtscheidingen geregistreerd en 78 partnerschappen ontbonden. Wie nooit uit elkaar zullen gaan, zijn Jan en Rien. Zij trouwden in 1957 in het oude stadhuis op de Oudezijds Achterburgwal, nu hotel The Grand. Na 62 jaar lief en leed hebben ze het nog steeds heel goed samen. Ontdek hun geheim…

Jan (82) en Rien (81) Hoots-Pelzer leerden elkaar meer dan 66 jaar geleden kennen. Dat zat zo: Jan voetbalde bij de Y-boys in Noord. Rien woonde op de Oudezijds Achterburgwal náást het voetbalmaatje van Jan. Rien ging vaak met haar vader naar de wedstrijden. En zo geschiedde.

Filmpje pakken
Rien was 18, Jan 19. Op een dag stond Rien met haar vader tijdens de rust in de voetbalkantine. Jan greep zijn kans. “Ik liep achter haar langs en vroeg: ‘Ga je vanavond mee naar de bioscoop?’ Rien zei gelijk ja.“ Diezelfde avond gingen ze naar de Cineac op het Damrak. Welke film het was, weten ze beiden niet meer precies. Dat was natuurlijk maar bijzaak.

Diamanten huwelijksfeest
Ze verloofden zich en trouwden op 18 mei 1957 in het stadhuis op de Oudezijds Voorburgwal. 60 jaar later, 18 mei 2017, vierden ze hun diamanten huwelijk. Ze kregen een bloemetje van de stadsdeelvoorzitter. Burgemeester Van der Laan was destijds te ziek om te komen, maar stuurde hen een lieve brief.

Wat is het geheim?
Meer dan 60 jaar samen en nog steeds is er liefde. Wat is hun geheim? Rien: “Het is nemen en geven én geduld hebben. Jan is bijvoorbeeld hardhorend, al vanaf zijn vierde jaar. Als ik niet oplet, ontgaan hem dingen. Dan zeg ik: 'morgen gaan we naar de tandarts.' Is het morgen, weet hij nergens van. Als ik dan zeg: ‘Maar dat zéi ik gisteren’, zegt hij: ‘Jij fantaseert maar wat.’ Dat zijn de perikelen die we zo hebben.” Tegen Jan: “En als jij een krant in je handen hebt, kan ik praten zoveel als ik wil, je hoort het toch niet.”

Mannenkwaal
Jan: “We hebben nog zo veel plezier in alles en we zijn allebei nog heel goed. We hebben zoveel fijne dingen gehad en we bekijken alles optimistisch.” Rien wil nog wel een paar irritaties kwijt, waar ze overigens goed mee kan leven: “Jan laat nog wel ‘ns wat slingeren, maar ja, dat is een mannenkwaal." Jan ergert zich nooit aan Rien. “Ik ben érg sociaal opgevoed”, zegt Jan, die uit een gezin van 15 kinderen komt. Kwaad zijn ze echt wel eens op elkaar, maar nooit voor lang. De twee doen dan niet alles, maar wel bíjna alles samen. Zoals de boodschappen en het huishouden. Ze zijn niet rijk maar ze hebben het wel goed. En: “We hebben geluk in de liefde.”

Mooiste tijd
Rien wilde eigenlijk nog een paar jaar wachten met trouwen, maar ongetrouwd maakten ze geen kans op een woning. Ze kregen een halve woning in de Korte Keizersstraat in de Nieuwmarktbuurt. Na een paar jaar werd hun eerste kind er geboren, dochter Jolanda. Het was passen en meten in het kleine optrekje. Toen Rien zwanger raakte van zoon Erik kreeg het gezin een woning op de 2e Jan van de Heijdenstraat. Daar hebben ze 42 jaar gewoond. Daarnaast hadden ze 32 jaar lang een caravan op Zandvoort. “Onze mooiste tijd”, vertelt Rien. "Met de kinderen de hele zomer vlak bij het strand, vriendjes en vriendinnetjes in overvloed."

Zo lang ze nog kunnen…
Nu wonen ze alweer een jaar of zeven naar volle tevredenheid in een flatje in een seniorencomplex in Zuidoost. Ze hebben het er heerlijk: “Kijk eens hoe mooi het hier is, straks is alles weer groen.” En alweer 22 jaar hebben ze een tuinhuisje in Driemond, waar ze de hele zomer verblijven. Jan: “Dat is heerlijk, maar ook veel werk. Ieder jaar twijfelen we weer of we het op moeten geven, maar iedere keer besluiten we toch om het te houden. Zo lang we het nog kunnen…” Rien: “Ja, het is wel een werk hoor.” Voordat ze naar hun tuinhuisje verkassen, gaan ze een maand naar Spanje. Dat doen ze al jaren, op een vaste plek in Benidorm. Tot een paar jaar geleden maakten ze urenlange bergwandelingen in het mooie achterland, de laatste jaren wandelen ze nog steeds, nu langs de boulevard.

Elke dag een half uur te vroeg
Want bewegen, dat is wel een ding in het leven van Jan en Rien. Een auto hebben ze nooit gehad. Jan werkte zo’n 40 jaar op de Herengracht. Natuurlijk elke dag op de fiets vanaf de Pijp. En iedere dag een andere route. Daardoor kent hij de binnenstad op z’n duimpje. Elke dag verscheen hij een half uur te vroeg op zijn werk, want: “Ik hield rekening met een lekke band. Als ik die kreeg, zou ik te laat komen.” Of hij in al die jaren wel eens een lekke band heeft gekregen? “Nooit.”

Samen dansen
Fietsen doet hij nog steeds. Naar de Amsterdamse Poort bijvoorbeeld, voor boodschappen. En samen fietsen ze naar hun tuinhuisje in Driemond. Maar ook wandelen ze veel, vooral Jan is het liefst buiten. Voetbal is Jans lust en zijn leven. Het had weinig gescheeld of hij was profvoetballer geworden. Nu leert hij zijn achterkleinzoon de fijne kneepjes van het vak. En als er ergens een feestje is, dan dansen ze samen. Als ze zo gezond en fit blijven, dansen Jan en Rien straks samen op hun briljanten huwelijksfeest.

In 2017 trouwden 7.898 Amsterdammers. Daarvan trouwde ruim de helft in Amsterdam. In Amsterdam werden 5.726 huwelijken gesloten en 805 partnerschappen vastgelegd.