AMSTERDAM - Fietsen zijn er in alle soorten en maten. En er komen steeds meer nieuwe soorten bij. Die passen lang niet allemaal in de fietsenrekken die er zijn. "In onze zoektocht naar het ultieme fietsenrek, komen we nu met een eigen model dat volgens ons alles in zich heeft", zo laat de gemeente Amsterdam weten. Het eerste Amsterdamse fietsenrek kun je uitproberen op het Haarlemmerplein.


De zoektocht naar het ultieme Amsterdamse fietsenrek begon met een test in West. Daar hebben we verschillende rekken neergezet en aan de bewoners gevraagd wat ze de sterke en minder sterke punten vonden. Met de antwoorden van de bewoners en de kennis van de Fietsersbond hebben we dit nieuwe rek ontworpen en op het Haarlemmerplein geplaatst. Als we 100 procent tevreden zijn, gaan we na de zomer een partij zoeken die de nieuwe rekken gaat produceren.

Het Amsterdamse fietsenrek

Het nieuwe fietsenrek is voor Amsterdam ontworpen. Dat maakt het zo geschikt voor onze stad. In het nieuwe rek is bijvoorbeeld meer ruimte tussen de fietsen. Dat is fijn voor mensen die een fiets hebben met een kratje of een breed stuur. Het rek houdt ook rekening met het feit dat er steeds meer zware e-bikes in de stad rijden. Omdat het rek laag is, hoef je je fiets nauwelijks op te tillen om hem in het rek te krijgen. In het rek passen ook kinderfietsjes en fietsen met dikkere banden tot 7 centimeter. Daarbij komt dat de grond onder het rek beter schoon te vegen is. En als klap op de vuurpijl zijn de fietsenrekken duurzaam en circulair.

Nietje

Het nieuwe fietsenrek komt niet in de plaats van het zogenoemde fietsnietje. Het nietje is enorm populair in Amsterdam. Veel van de voordelen van het nieuwe fietsenrek gelden ook voor het geliefde nietje. Maar in sommige gevallen is het niet de beste oplossing. Op plekken waar het druk is, zorgen de nietjes soms voor een rommelig straatbeeld omdat er meerdere fietsen tegen hetzelfde nietje staan. Zie je fiets er dan maar eens uit te krijgen. Nietjes nemen ook meer ruimte in dan fietsenrekken. Het nieuwe fietsenrek stalt meer fietsen in een kleinere ruimte en het ziet er ook nog eens netter uit.

Waar een rek en waar een nietje?

Waar het kan, blijven we nietjes neerzetten. Maar op drukkere plekken in de stad gaan we vanaf 2023 Amsterdamse fietsenrekken neerzetten. Bijvoorbeeld bij herinrichtingsprojecten, op locaties waar we groot onderhoud plegen en op plekken waar we oudere rekken moeten vervangen.