AMSTERDAM - Donderdag 16 maart opende burgemeester Van der Laan de tentoonstelling ‘Een Betere Stad. Amsterdam en het Algemeen Uitbreidingsplan’ in gebouw De Bazel. In de tentoonstelling komt de bevlogen zoektocht naar een betere toekomst voor Amsterdam tot leven.

Het Algemeen Uitbreidingsplan (AUP) werd in de jaren '30 van de 20ste eeuw ontwikkeld. De realisatie van het plan leidde vanaf 1949 tot een verdubbeling van de omvang van de stad. In een verbazingwekkend kort tijdsbestek van 10 jaar verrezen rond Amsterdam 50.000 woningen. De Westelijke Tuinsteden zijn de bekendste gebieden, maar ook Buitenveldert, de Watergraafsmeer en delen van Noord behoren tot het AUP. Het AUP kent een bewogen geschiedenis. De tentoonstelling is om die reden opgebouwd uit vier stijlkamers die corresponderen met de jaren: 1935 (het ontwerp is zojuist in Amsterdam tentoongesteld en heeft reeds internationale faam verworven), 1958 (de uitvoering van het AUP onder leiding van Jakoba Mulder als nieuw hoofd van de afdeling Stadsontwikkeling), 2006 (de herstructurering van onder meer de Westelijke Tuinsteden) en 2017 (hoe is het wonen en werken op dit moment in de buurten van het AUP).

Leren van het verleden

Ruim 80 jaar na deze uitbreiding staat Amsterdam voor eenzelfde opgave. De gemeente heeft de ambitie om tot 2025 50.000 woningen te bouwen. Burgemeester Van der Laan zei hierover: “Bij deze schaalsprong willen we een verantwoordelijke hoofdstad blijven. We moeten Amsterdam bereikbaar, leefbaar en betaalbaar houden voor alle Amsterdammers. Om dat te bereiken kunnen we onder andere te rade gaan bij de geschiedenis van het AUP. Bijvoorbeeld het sociaal-maatschappelijke onderzoek naar de behoefte van de Amsterdammers dat aan het plan ten grondslag lag. Of de ambitie van het plan, het integrale ontwerp en de hoge eisen aan de kwaliteit van het plan zelf, en het geloof dat stadsontwikkeling de levens van mensen kan verbeteren. Dat zijn allemaal elementen waar ook de huidige generatie stedenbouwers zich door kan laten inspireren.”

De nieuwe grachtengordel

Voorafgaand aan de opening vond het symposium De nieuwe grachtengordel plaats. Het symposium droeg de titel van het boek dat vanaf 17 maart verkrijgbaar is bij Uitgeverij THOTH. Dit lijvige boek gaat over de realisatie van het AUP van Amsterdam. Een stadsuitbreiding met de allure van de grachtengordel, dat was de ambitie achter het AUP. Daar werd geen letterlijke kopie van monumentale straatwanden aan gebogen waterwegen mee bedoeld, maar een nieuwe stad waarin iedereen zichzelf verder kon ontplooien. De oplossing werd gevonden in een reeks van nieuwe tuinsteden. De auteurs van het boek, Marinke Steenhuis en Paul Meurs van Bureau SteenhuisMeurs en Vincent van Rossem en Jeroen Schilt, medewerkers van Monumenten en Archeologie, brachten maanden door in het eindeloze archief van de Dienst der Publieke Werken Amsterdam. Deze onuitputtelijke bron van gegevens is de ware hoofdpersoon van dit boek. Zowel het boek als de tentoonstelling zijn een initiatief van de Van Eesteren-Fluck & Van Lohuizen Stichting en Monumenten en Archeologie.