AMSTERDAM - In de ochtend van zondag 19 december 2021 is voormalig burgemeester van Amsterdam Ed van Thijn op 87-jarige leeftijd overleden. Dat maakt de gemeente Amsterdam op verzoek van zijn vrouw en dochters bekend. Zij laten weten dat Ed van Thijn tot het einde toe betrokken, helder en geestig was.


Ed van Thijn werd op 16 augustus 1934 in Amsterdam geboren. Tijdens de bezetting overleefde hij tweemaal interneringskamp Westerbork.

Na zijn studie politieke en sociale wetenschappen aan de Gemeentelijke Universiteit van Amsterdam werkte Ed van Thijn bij de Wiardi Beckman Stichting, het wetenschappelijk bureau van de PvdA. Namens deze partij zat Van Thijn van 1962 tot 1971 in de gemeenteraad van Amsterdam en van 1967 tot 1981 in de Tweede Kamer. Van Thijn was tweemaal minister van Binnenlandse Zaken. Van 1983 tot 1994 was Ed van Thijn burgemeester van Amsterdam, en daarmee de langstzittende burgemeester van de hoofdstad na de Tweede Wereldoorlog. Van Thijn was van 1999 tot 2007 lid van Eerste Kamer.

In 1994 werd hij benoemd tot Grootofficier in de Orde van Oranje-Nassau en ontving Van Thijn de Gouden Medaille van de Stad Amsterdam.

De herdenking en begrafenis zullen, na de kerstdagen, rekening houdend met de coronamaatregelen in kleine kring plaatsvinden.

De gemeente zal een condoleanceregister openen. Daarover wordt later bericht gegeven.

Namens de gemeente Amsterdam heeft burgemeester Femke Halsema inmiddels gereageerd op het overlijden van Van Thijn.