AMSTERDAM - Vestigingen van flitsbezorgers in West - op de Nassaukade en de Da Costakade - krijgen een dwangsom van € 20.000,- als zij hun deuren niet sluiten. Zij zorgen voor overlast in de buurt. De buurt diende een verzoek tot handhaving in.


De vestigingen dienden bezwaar in tegen een mogelijke dwangsom. Zij zeggen dat zij als een normale buurtsupermarkt functioneren. Maar wij zien na controles dat de vestigingen vooral dienen als distributiecentrum voor flitsbezorging. Dat zorgt voor veel overlast voor de buurt. Ook voldoen deze dark stores niet aan goede ruimtelijke ordening. We zien geen mogelijkheid om deze vestigingen wettelijk mogelijk te maken.

Wethouder Reinier van Dantzig van stedelijke ontwikkeling: “Ons beleid beschermt de buurten. De buurten moeten leefbaar blijven. Deze 2 vestigingen voldoen niet aan de uitgangspunten.”

Nieuw bestemmingsplan

Sinds januari is het niet meer mogelijk om een nieuwe vestiging van een dark store te openen, op basis van een voorbereidingsbesluit. We werken aan een nieuw bestemmingsplan voor deze branche, om de vestiging van dark stores te beteugelen. Komende maand gaat waarschijnlijk het ontwerp-bestemmingsplan de inspraak in.

Naar de rechter

Eerder zijn er soortgelijke procedures gevolgd. 3 keer gingen flitsbezorgers van 3 vestigingen in De Pijp en 1 andere in West naar de rechter. De rechter stelde in alle gevallen de gemeente in het gelijk.