AMSTERDAM - Op dinsdag 19 september heeft meneer Ben Lansink tijdens zijn afscheidsavond in de Kleine Komedie de Andreaspenning ontvangen uit handen van locoburgemeester Touria Melliani. Hij ontving de onderscheiding vanwege zijn langdurige en bijzondere inzet voor de Open Bac, het oudste open podium van Amsterdam.


Vanaf 1988 programmeerde Ben Lansink iedere dinsdagavond de Open BAC (voorheen Open Bak. Tijdens deze avond is het podium open voor beginnende en gevorderde artiesten die 15 minuten lang (bijna) alles mogen. De heer Lansink startte de open avond in dienst bij de Engelenbak in Amsterdam, en zette vanaf 2013 het werk onbetaald voort.

Door het wekelijks organiseren heeft hij een platform gecreëerd waarbinnen artiesten zich hebben kunnen ontwikkelen en presenteren aan een breed publiek. Voor veel artiesten begon de ontwikkeling van een nieuw theaterprogramma met een optreden in de Amsterdamse Open BAC met Ben Lansink in de coulisse, een kritisch publiek en opbouwende kritiek.

De heer Lansink ontvangt de Andreaspenning omdat hij van onschatbare waarde geweest voor de ontwikkeling van de Nederlandse kleinkunst en de Amsterdamse theaterwereld in het bijzonder.