AMSTERDAM - Vandaag, 18 oktober 2022, heeft Sieuwert Verster de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen uit handen van burgemeester Femke Halsema. Hij ontving de onderscheiding vanwege zijn grote bijdragen aan het culturele leven van Amsterdam.


Sieuwert Verster is sinds jaar en dag de organisatorische drijvende kracht achter het Orkest van de Achttiende Eeuw. Meer dan 38 jaar heeft Verster de zakelijke leiding over het orkest gevoerd. Later nam Verster ook de artistieke leiding op zich. Onder zijn verantwoordelijkheid hebben talloze concerten in Het Concertgebouw plaats kunnen vinden.

Naast zijn functie bij het Orkest van de Achttiende Eeuw was Verster actief op diverse gebieden in de muziek. Onder andere als bestuurslid van de Stichting Het 4 mei Concert. Daarnaast was Verster ook werkzaam als televisiemaker, zo maakte hij verschillende documentaires en films over dans en muziek. Ook richtte hij met succes het platenlabel Attacca op. Het werk van veel verschillende musici werd door Attacca vastgelegd.

Vanwege zijn grote bijdrage aan de Amsterdamse cultuur met internationale uitstraling ontvangt Sieuwert Verster de Frans Banninck Cocqpenning. De onderscheiding werd uitgereikt ter gelegenheid van zijn afscheid na 40 jaar voorzitterschap van het Orkest van de Achttiende Eeuw in het Concertgebouw.

Frans Banninck Cocqpenning

De Frans Banninck Cocqpenning wordt toegekend aan personen die zich tijdens een periode van ten minste twaalf jaar bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor Amsterdam. Voor de penning komen ook mensen in aanmerking die uitzonderlijk grote prestaties voor Amsterdam hebben verricht op sportief, wetenschappelijk, journalistiek, kunstzinnig, politiek, economisch gebied met een landelijke of internationale uitstraling.