AMSTERDAM - Het Mercatorplein en omgeving wordt dinsdag opnieuw door de Amsterdamse driehoek (burgemeester, politie en Openbaar Ministerie) aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dat heeft de driehoek besloten. In het gebied kan iedereen door de politie gefouilleerd worden, bijvoorbeeld op het bezit van zwaar vuurwerk. Ook Plein 40-45 en een deel van de Burgemeester de Vlugtlaan worden aangewezen als veiligheidsrisicogebied.


De aanleiding voor de aanwijzing is de WK-wedstrijd Marokko – Spanje om 16.00 uur. De vorige twee wedstrijden van het Marokkaanse elftal hebben geleid tot ernstige openbare ordeverstoringen, waarbij de Mobiele Eenheid moest optreden om orde te herstellen. Naast deze aanwijzing zal de politie zowel zichtbaar als onzichtbaar aanwezig zijn op het Mercatorplein en omgeving. De politie wordt daarbij ondersteund door andere (internationale) politie-eenheden, waaronder een Duitse waterwerper, bediend door Duitse politieagenten die ondergeschikt zijn aan het bevoegd gezag van de Amsterdamse politie.

Afgelopen donderdag heeft de politie in Amsterdam-West negen aanhoudingen verricht. Kort daarvoor heeft de recherche, naar aanleiding van de ongeregeldheden van zondag 27 november op het Mercatorplein, twee Amsterdammers van 20 en 41 jaar aangehouden op verdenking van opruiing en openlijke geweldpleging. Dit onderzoek is nog gaande en de recherche sluit meerdere aanhoudingen dan ook niet uit.

De driehoek (burgemeester, hoofdofficier en politiechef) benadrukt dat er morgen ruimte moet zijn voor eventuele spontane feesten op straat. De politie werkt morgen samen met jongerenwerkers, straatcoaches en buurtvaders en -moeders. De driehoek stelt wel duidelijke grenzen aan een eventuele viering. Ordeverstoringen, het afsteken van zwaar vuurwerk en het plegen van geweld worden niet toegestaan. De politie treedt op als het nodig is.