AMSTERDAM - Vandaag, op vrijdag 26 mei, zijn op last van burgemeester Halsema drie vestigingen van één bedrijf gesloten. Het gaat om vestigingen van een ondernemer aan de Bijlmerdreef, de Eerste van Swindenstraat en de Jan Evertsenstraat. De sluiting is voor de duur van zes maanden en op grond van de APV. De burgemeester heeft het besluit genomen vanwege het ernstige gevaar voor de openbare orde en een risico op herhaling, dat is ontstaan na explosies deze week.


Uit de politierapportages blijkt dat op 24 mei rond hetzelfde tijdstip een explosief bij de drie panden is afgegaan. De explosies hebben veel schade aan de panden opgeleverd. In de nacht van 25 op 26 mei heeft er opnieuw een explosie plaatsgevonden aan het pand aan de Bijlmerdreef. De politie is een onderzoek gestart naar de aanleiding van de explosies.

Het bedrijf heeft acht vestigingen in Amsterdam. Op deze panden wordt met gemeentelijke camera's toezicht gehouden. Vanwege eerdere incidenten, ook recentelijk in Rotterdam bij panden van dezelfde ondernemer, wordt het risico op herhaling in Amsterdam als hoog ingeschat.

Gelet op de ernst van deze feiten en het risico op herhaling heeft de burgemeester besloten om de panden per direct voor zes maanden te sluiten. Mocht blijken uit politieonderzoek dat een sluiting niet langer nodig is voor herstel van de openbare orde, dan kan de burgemeester de sluitingen eerder opheffen. Dat geldt tevens als blijkt dat er nog een groot risico op herhaling is. In dat geval kan de burgemeester besluiten om de sluitingen langer voort te laten duren.