AMSTERDAM - Vandaag, maandag 18 oktober 2021, heeft dovenschaakclub Tot Ons Genoegen (TOG) de Jubileumpenning ontvangen uit handen van Tanja Jadnanansing, stadsdeelvoorzitter Zuidoost. De vereniging ontvangt de onderscheiding vanwege haar 100-jarig bestaan tijdens de officiële opening van het EK Schaken voor Doven in Amsterdam.

Op 30 maart 1921 werd de dovenschaakclub TOG opgericht. Sindsdien brengt de vereniging de schaaksport actief onder de aandacht van dove en slechthorende jongeren en volwassenen. TOG is de op één na oudste actieve schaakclub voor doven ter wereld.

De schaakclub richt zich niet alleen op de promotie van het schaken, maar ook op het leggen van verbinding tussen de dove en horende wereld, bijvoorbeeld door ook horenden voor wedstrijden uit te nodigen en cursussen gebarentaal aan te bieden. Op die manier bevordert TOG de zichtbaarheid en emancipatie van doven en slechthorenden.

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan ontvangt het bestuur van TOG bij de officiële opening van het EK Schaken de Jubileumpenning.

Jubileumpenning
De Jubileumpenning is voor bedrijven, instellingen, stichtingen en verenigingen, die sinds de oprichting in Amsterdam zijn gevestigd en die 50 jaar (of in een veelvoud van 10 jaar daarboven) bestaan.