AMSTERDAM - Vandaag, zondag 12 november, hebben filmmaker Steve McQueen en schrijfster Bianca Stigter de Andreaspenning ontvangen. Burgemeester Halsema reikte de onderscheiding uit tijdens de première van hun nieuwe film ‘De Bezette Stad’ in het Tuschinski theater.

Met haar boek ‘Atlas van de Bezette Stad’ heeft historica en schrijfster Stigter een monumentaal werk geschreven: een ongekend gedetailleerde beschrijving van bezet Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het boek inspireerde haar echtgenoot en (Oscar winnende) filmmaker Steve McQueen tot het maken van de film ‘De Bezette Stad’. Deze film levert een belangrijke bijdrage om de Tweede Wereldoorlog in het collectieve geheugen te houden.

Vanwege de bijdrage die McQueen en Stigter met hun boek en film hebben geleverd aan het herdenken van de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam ontvangen zij beide de Andreaspenning.

Andreaspenning

De Andreaspenning wordt toegekend aan personen die grote prestaties hebben verricht op sociaal, cultureel, maatschappelijk of economisch gebied voor Amsterdam met een landelijke uitstraling, en aan personen die zich minimaal tien jaar als vrijwilliger voor een maatschappelijk doel hebben ingezet.