AMSTERDAM - Vrijdag 5 augustus 2022, heeft diva Mayday de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen uit handen van burgemeester Femke Halsema. Mayday ontving de gemeentelijke onderscheiding vanwege haar grote bijdrage aan de acceptatie en emancipatie van de LHBTIQ+ gemeenschap en daarmee aan de nationale en internationale uitstraling van het DNA van de stad Amsterdam.


Diva Mayday (artiestennaam voor Robin Blum) is een in Nederland (en daar buiten) bekende Amsterdamse drag-persoonlijkheid en allround entertainer onder de naam diva Mayday. Zij is een begrip binnen en buiten de Amsterdamse stadgrenzen en een ambassadeur van de Amsterdamse scene.

Sinds 1989 heeft ze jarenlang als dragqueen gedanst en opgetreden in clubs als de iT, RoXY en Pacha. Vanaf Maydays landelijke doorbraak in 1995 bleef haar bekendheid groeien door regelmatige optredens in televisieprogramma's. Naast haar zakelijke betrokkenheid bij de homogemeenschap heeft Mayday zich de afgelopen decennia hardgemaakt voor de acceptatie en emancipatie van de lhbtiq+ gemeenschap en vele andere activiteiten. Zo zet Mayday zich onder meer in voor het Aidsfonds, is zij mede-initiatiefnemer van de Rainbow-Awards, en betrokken bij het We Stand Together Project. Mayday is strijdvaardig, standvastig en zeer uitgesproken. Ondanks dat ze zelf diverse keren te maken heeft gehad met LHBTIQ+-geweld. Onverschrokken blijft zij opkomen voor anderen.

Mayday is een professional die zich al jaren inzet voor de scene, een activist die geen blad voor haar mond neemt, haar hart op de goede plaats heeft en werkt in de Amsterdamse traditie van gastvrijheid, verscheidenheid, zichtbaarheid, creativiteit en acceptatie. Vanwege haar grote persoonlijke betrokkenheid en maximale inzet, ontvangt Mayday de Frans Banninck Cocqpenning.

Frans Banninck Cocqpenning

De Frans Banninck Cocqpenning wordt toegekend aan personen die zich tijdens een periode van ten minste twaalf jaar bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor Amsterdam. Voor de penning komen ook mensen in aanmerking die uitzonderlijk grote prestaties voor Amsterdam hebben verricht op sportief, wetenschappelijk, journalistiek, kunstzinnig, politiek, economisch gebied met een landelijke of internationale uitstraling.