AMSTERDAM - Vandaag heeft Niek Idelenburg, dirigent en oprichter van het Bach Consort, de Andreaspenning ontvangen voor zijn bijdrage aan de klassieke muziek en de muziekbeleving van jongeren in Amsterdam. Idelenburg ontving de onderscheiding uit handen van locoburgemeester Hester Van Buren, na afloop van ZappMattheus, een door hem gedirigeerde bewerking van de Matthäus Passion.


Het Amsterdams Bach Consort werd in 1994 opgericht door Idelenburg, die toen nog op het conservatorium studeerde. Onder zijn leiding is het Amsterdams Bach Consort uitgegroeid tot een veelgevraagd gezelschap dat klassieke muziek dankzij een combinatie met dans en theater toegankelijk maakt voor alle leeftijden. Hoogtepunten in zijn oeuvre met het Amsterdams Bach Consort zijn de ZappMattheus, de Zchepping en het geheim van Simson.

Ook richtte Idelenburg Holland Opera op, dat jaarlijks zo’n 100 voorstellingen speelt en 25.000 bezoekers trekt. Dankzij de inzet van Idelenburg is veel muzikaal talent de afgelopen jaren een podium geboden. Per 1 april 2024 stopt Idelenburg met zijn werkzaamheden voor het Amsterdams Bach Consort.

Andreaspenning

De Andreaspenning wordt toegekend aan personen die grote prestaties hebben verricht op sociaal, cultureel, maatschappelijk of economisch gebied voor Amsterdam met een landelijke uitstraling, en aan personen die zich minimaal tien jaar als vrijwilliger voor een maatschappelijk doel hebben ingezet.