AMSTERDAM - Vandaag, 2 juni 2022, heeft Machtelt van Thiel de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen uit handen van locoburgemeester Marjolein Moorman. Zij krijgt de gemeentelijke onderscheiding vanwege haar jarenlange inzet om kinderen in Amsterdam Oost kennis te laten maken met kunstenaars en kunstinstellingen.


Van Thiel is 22 jaar lang de drijvende kracht geweest achter de Stichting De Rode Loper op School. Ze heeft voor meer dan 27 basisscholen 200.000 kinderen in Amsterdam Oost kwalitatief hoogwaardige kunsteducatie mogelijk gemaakt. Met als motto 'Alle kinderen zijn creatief. Als je ze maar prikkelt.' bracht zij kinderen in contact met kunst en cultuur. Door te kijken en te luisteren, zelf te maken, erover na te denken en te praten leerden kinderen om zich uit te drukken over hun eigen leefwereld en over maatschappelijke thema's, juist ook de kinderen die van huis uit niet in aanraking komen met kunst.

Van Thiel zette zich ook internationaal in voor het belang van kunsteducatie binnen een grootstedelijke context. Zo initieerde ze het project East-Oost-Ost waarbij ze in 2019 en 2020 een uitwisseling van kunstdocenten tot stand bracht tussen Oost-Londen, Oost-Berlijn en Amsterdam Oost. Tevens stond zij aan de basis van de eerste Amsterdamse KinderKunstBiënnale, vorig najaar, waar het werk van kinderen aan een groot publiek werd getoond.

Vanwege haar bijdrage aan Stichting De Rode Loper op School ontvangt Machtelt van Thiel de Frans Banninck Cocqpenning.