AMSTERDAM - Vandaag, donderdag 30 juni 2022, is Ted Brandsen benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij ontving de onderscheiding vanwege zijn grote bijdrage aan het internationale succes van Het Nationale Ballet. Brandsen ontving de onderscheiding uit handen van locoburgemeester Touria Meliani.

Brandsen begon als danser bij Het Nationale Ballet, en werkt er sinds 2003 als choreograaf en directeur. Hij bracht het gezelschap na een roerige periode in rustiger vaarwater en creëerde tal van bijzondere, geliefde voorstellingen. Onder zijn leiding groeide Het Nationale Ballet uit tot het belangrijkste balletgezelschap van Nederland, en geniet het ook internationaal veel aanzien.

Brandsen was ook een aanjager van de ontwikkeling van de Nationale Balletacademie voor jong danstalent, en hij nam het initiatief voor de 'talentengroep' van Het Nationale Ballet: de Junior Company.

Orde van de Nederlandse Leeuw
De Orde van de Nederlandse Leeuw is een van de oudste en hoogste civiele (ridder)orden in Nederland. Koning Willem I heeft de Orde ingesteld op 29 september 1815. Iemand komt in aanmerking voor een onderscheiding in deze orde wanneer een bijzondere verdienste van zeer exceptionele aard wordt verricht voor de samenleving.