AMSTERDAM - Vandaag, 7 februari 2023, is Sandra den Hamer benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau tijdens haar afscheid als directeur van Eye Filmmuseum. Sandra den Hamer ontving de koninklijke onderscheiding uit handen van locoburgemeester Touria Meliani.


Sandra den Hamer was sinds 1986 in verschillende functie betrokken bij het Internationaal Filmfestival Rotterdam (IFFR), waar zij later ook als directeur actief was. Door de inzet van Den Hamer is het IFFR uitgegroeid tot een festival van wereldformaat

In 2007 werd Den Hamer directeur van Eye Filmmuseum. Eye Filmmuseum is een museum voor film en de kunst van bewegend beeld. Het museum heeft meer dan vijftigduizend films uit verschillende genres in bezit. Als directeur heeft Den Hamer onder meer de fusie met Holland Film, de Filmbank en Het Nederlands Instituut voor Filmeducatie in goede banen geleid.

Sandra Den Hamer wordt wegens haar ervaring en kennis van de filmkunst regelmatig gevraagd voor internationale jury's, lezingen en voor advies. In 2015 ontving zij het Gouden Kalf voor de Filmcultuur. Vanwege haar bijdrage aan het cultureel erfgoed van Nederland is zij nu benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Orde van Oranje-Nassau

Een onderscheiding in de Orde van Oranje-Nassau wordt verleend aan personen die zich lange tijd persoonlijk verdienstelijk hebben gemaakt voor de maatschappij, de Staat of het Koninklijk Huis. Er zijn zes graden in de Orde van Oranje-Nassau: Ridder Grootkruis, Grootofficier, Commandeur, Officier, Ridder en Lid.