AMSTERDAM - Acht organisaties pitchten woensdagmiddag 18 januari 2017 in Podium Mozaïek hun werkwijze: hoe krijg je jongeren tussen 16 en 27 ‘met afstand tot de arbeidsmarkt’ aan het werk of naar school? Hun doel is om dit jaar voor ruim 500 jongeren betaald werk of een opleiding te vinden.

Vanuit de Aanpak Jeugdwerkloosheid ontvangen de acht projecten dit jaar samen 1 miljoen euro om de gemeente te ondersteunen in de strijd tegen jeugdwerkloosheid. De initiatieven richten zich vooral op jongeren die voor de gemeente vaak onzichtbaar blijven. Het zijn vaak jongeren met schulden, geen opleiding, geen werkervaring en geen netwerk. Zie dan maar eens een baan te krijgen.

Powervrouw en supergirl

De projecten zijn laagdrempelig, persoonlijk en niet persé van 9 tot 5. Elance Academy koppelt bijvoorbeeld een ‘powervrouw’ aan een ‘supergirl’: een professional uit het bedrijfsleven helpt een jonge vrouw met zich presenteren. Paint Your Future begeleidt veelal zwerfjongeren door middel van creatieve workshops. En in de Hema en Kruidvat kunnen jongeren een intensieve training volgen. Wordt dit succesvol afgesloten, dan volgt er een ‘echte’ baan.

Abdel aan het werk?

Tijdens de pitch van het project Samenbinding vertelde jongere Abdel iets over zichzelf. “In mijn jeugd zat ik vast in de gevangenis. Toen ik eruit kwam, dacht ik: ik wil een baan en een rijbewijs, net als mijn vrienden! Maar ja, dat bleek dus niet zo gemakkelijk. Toen mijn zoontje op school vertelde dat zijn vader stratenmaker was, was dat de druppel. Stratenmaker ben ik niet, maar ja, ik was wel veel op straat. Een kind maakt daar dus van dat je ‘straten maakt’. Nu zoek ik dus werk en meldde ik mij bij stichting Samenbinding. We zijn op zoek voor mij, ik ben een allrounder, dus als er iemand hier in de zaal iets voor mij heeft?” Prompt gaan er vingers omhoog.

Aanvalsplan Jeugdwerkloosheid

De subsidies voor de projecten komen uit het Aanvalsplan Jeugdwerkloosheid 2015 – 2018, onderdeel van Aanpak Jeugdwerkloosheid. Onder de Aanpak Jeugdwerkloosheid zijn nog tal van specialisatieprojecten en organisatieonderdelen actief die zich mede inzetten om jongeren in Amsterdam te helpen naar werk en opleiding. Zo is er bijvoorbeeld het Jongerenpunt: verantwoordelijk voor het leeuwendeel van de jongeren die begeleid worden naar werk of opleiding.