AMSTERDAM - Het is bijna tijd om afscheid te nemen van de kerstboom op de Dam. Wat hebben we er weer van genoten. Gelukkig krijgt de boom nog een mooi derde leven, als verrijkingsmateriaal voor de dieren in Artis. De Aziatische olifanten krijgen een stuk van zes meter om te onderzoeken en mee te spelen. De rest van de boom gaat in kleinere stukken naar andere dieren.

De kerstboom, afkomstig uit een tuin in de Belgische Ardennen, staat nog op de Dam tot 8 januari. Daarna wordt hij in delen naar Artis gebracht. De olifanten krijgen een stuk stam van zes meter, inclusief takken. De rest van de 21 meter lange Nordmann-spar wordt verdeeld over onder andere de netgiraffen, Grévy-zebra’s en grote koedoes op de Savanne en de kamelen, watoessirunderen en dwergezels op het Kamelenveld.

Op de horens
“Voor de dieren is zo’n boom gedragsverrijking”, vertelt een woordvoerder van Artis. “Je houdt dieren actief en gezond door ze uit te dagen hun natuurlijke gedrag te vertonen. De olifanten gaan er vermoedelijk de takken vanaf trekken, en de schors eten. De watoessirunderen hebben in het verleden zelfs wel eens een kerstboom op de horens genomen om ermee te zwaaien.”

Groene energie
Gunt u uw kerstboom ook een derde leven? De gemeente zamelt kerstbomen apart in, zodat ze verwerkt kunnen worden tot biomassa, compost of houtsnippers. In de eerste twee weken van januari rijden er speciale afvalwagens om de bomen op te halen. Kijk op amsterdam.nl/afvalvoor meer informatie over de ophaaldagen en –tijden in uw stadsdeel. Vergeet niet de versiersels uit uw boom te halen en de pot of het kruis aan de onderkant te verwijderen.

Gratis chocoladereep
U kunt uw kerstboom ook inleveren bij een afvalpunt. Op vrijdag 4 en zaterdag 5 januari krijgt u hier per ingeleverde kerstboom een gratis chocoladereep van Tony Chocolonely (zolang de voorraad strekt). De locaties en openingstijden van de Afvalpunten vindt u op www.amsterdam.nl/afval.