AMSTERDAM - In navolging van de steden Den Haag, Utrecht en Maastricht is de demonstratie van de actiegroep ‘Nee tegen 1,5 meter/Viruswaanzin’ aanstaande zondag op het Amsterdamse Museumplein eveneens niet toegestaan. Dat heeft de Veiligheidsregio AmsterdamAmstelland vandaag besloten. Met circa 5.000 aangekondigde demonstranten en zeer reële spontane aanwas is het niet aannemelijk dat de organisatie de verplichte 1,5 meter afstand kan waarborgen.


Demonstreren is een grondrecht en dit besluit is dan ook niet lichtzinnig genomen. De Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland heeft op basis van informatie van de politie onvoldoende vertrouwen dat de organisatie de 1,5 meter zal handhaven en aan de landelijke Covid-eisen zal voldoen.

Het belang van de volksgezondheid, de mogelijke verspreiding van het coronavirus en de vrees voor wanordelijkheden zijn dan ook de redenen om de demonstratie niet door te laten gaan.

De demonstratie is gericht tegen de maatregelen die de Rijksoverheid oplegt in de strijd tegen het coronavirus. De demonstratie op het Museumplein zou duren van 12.00 tot 17.00 uur en er zouden diverse sprekers en optredens van bekende artiesten zijn, net zoals op de eerder verboden demonstratie in Den Haag. Het Museumplein is bovendien kleiner dan het Malieveld.