AMSTERDAM - Woensdagmiddag 10 juni van 17.00 tot 18.30 uur vindt een demonstratie tegen racisme plaats in het Nelson Mandelpark in Amsterdam-Zuidoost. Het Nelson Mandelapark ligt tussen de Flierbosdreef en de Gooiseweg. Om ruimte te kunnen bieden aan veel demonstranten is gekozen voor het Nelson Mandelapark. Hier kan rekening gehouden worden met 18.000 demonstranten met 1,5 meter afstand vanwege de coronamaatregelen. De organisatie verwacht dat er veel bewoners uit Amsterdam-Zuidoost aan de demonstratie meedoen.

Om het risico van besmetting zo laag mogelijk te houden en te garanderen dat mensen voldoende afstand kunnen houden, is de organisatie per officiële brief op het volgende gewezen:

 De demonstranten zijn gehouden aan de coronamaatregelen en moeten 1,5 meter afstand houden.
 De locatie beperkt zich tot het Nelson Mandelapark; uitingen elders in de stad zijn niet toegestaan.
 Aanwijzingen van politie dienen onverkort en onmiddellijk te worden opgevolgd.
 Fysieke contacten mogen niet.
 Mondkapjes bedoeld ter bescherming van de volksgezondheid in het kader van de coronamaatregelen zijn toegestaan. Als demonstranten andere vormen van gezicht bedekkende kleding dragen en dit gaat gepaard met openbare ordeverstoringen, dan mag dat niet.

Deelnemers wordt gevraagd rekening te houden met het volgende:
 Vertrek op tijd naar het Nelson Mandela park.
 Houd rekening met drukte en mogelijke files en onvoldoende parkeerruimte.
 Houd ook bij drukte altijd rekening met de 1,5 meter maatregel.  Neem een mondkapje mee en doe deze zo nodig op.
 Blijf thuis als uw klachten heeft.
 Volg de aanwijzingen van organisatie en politie op.
 Wordt het te druk, keer om en volg de demonstratie thuis op tv. AT5 zendt de demonstratie live uit en is te volgen via de site.
 Volg voor actuele informatie het Twitter of Facebook-kanaal van de gemeente Amsterdam.
 Wees in de periode na de demonstratie extra alert op klachten. Blijf thuis bij klachten en maak via het landelijke nummer een afspraak met de GGD voor een coronatest.

In het park werden gisterenavond en vandaag circa 18.000 markeringen aangebracht die deelnemers helpen om voldoende afstand te houden. In en rond het Nelson Mandelapark staan tekstkarren waar actuele informatie op wordt gegeven. Verkeersregelaars, hosts en politiemensen helpen om de in- en uitstroom van bezoekers te begeleiden.

Amsterdam staat voor het grondrecht van de vrijheid van meningsuiting en het recht om te demonstreren. Maar mocht het door te grote drukte voor de deelnemers onmogelijk worden om 1,5 meter afstand te houden, dan kan de Driehoek het besluit nemen om de demonstratie eerder te beëindigen. Dit zal ter plekke worden gecommuniceerd en via de social media kanalen van de gemeente.