AMSTERDAM - Afgelopen weekend hebben er drie demonstraties in Amsterdam plaatsgevonden. Op zaterdag 6 maart was er een protest tegen windmolens op het Museumplein. Zondag vonden tegelijkertijd de demonstratie Women's March in het Nelson Mandelapark en de spontane 'koffiedrinken'-demonstratie tegen de corona regels van het kabinet op het Museumplein plaats.


De Driehoek heeft in de aanloop naar dit weekend een gesprek gevoerd met de organisator van de spontane 'museumpleindemonstratie tegen de coronaregels. om de vicieuze cirkel van overtredingen en noodzakelijke ME-inzet te doorbreken. De driehoek hoopte overeenstemming te krijgen over het waarborgen van de 1,5 meter.

Vanmiddag stroomde het Museumplein vanaf 14.00 vol met honderden mensen. Een grote groep mensen hield geen afstand en stond te dicht op elkaar te dansen en te springen. De daaropvolgende herhaaldelijke waarschuwingen van de politie zijn opnieuw genegeerd. Ook het bevel het museumplein te verlaten is genegeerd. Daarop heeft de Driehoek opnieuw het plein ontruimd. De waterwerper was aanwezig maar is niet gebruikt.

Burgemeester Halsema: "Demonstreren is een grondrecht en de driehoek wil demonstranten in de gelegenheid stellen hun standpunten kenbaar te maken. Ook nu er beperkingen gelden vanwege corona kan er op kleine schaal met een afgesproken aantal mensen op een veilige plek worden gedemonstreerd. Daarbij moet men zich wel aan de aanwijzingen en gemaakte afspraken houden. Het is teleurstellend dat de demonstranten ook vandaag de regels hebben overtreden ."

De demonstraties op zaterdag tegen de windmolens en op zondag in het Nelson Mandelapark zijn rustig en volgens de regels verlopen. De gemaakte afspraken over de aantallen en de 1,5 meter werden goed nageleefd.