AMSTERDAM - We spreken op een koude vrijdagmiddag met Wendell Thomas. Sinds 1 oktober 2016 is hij in dienst bij Pantar als werknemer van de Werkbrigade. Hij staat ons met veel enthousiasme te woord:

‘Voordat ik bij de Werkbrigade in dienst kwam heb ik twee jaar lang een uitkering gehad. Deze periode was echt bikkelen voor mij. Ik kwam in de schuldhulpverlening terecht en moest van afspraak naar afspraak rennen, heel vermoeiend. Ook volgde ik een re-integratietraject.

Hoewel ik het werk in het re-integratietraject erg leuk vond, was het moeilijk om met de onzekerheid om te gaan of ik ooit wel weer een betaalde baan zou kunnen krijgen. Dit frustreerde mij. Ik heb een goed gesprek gehad bij AmsterdamWerkt! over de Werkbrigade. Zij lieten mij inzien dat dit een mooie kans is en die heb ik gepakt’.

500 mensen kunnen aan het werk bij de Werkbrigade

Met de inzet van de Werkbrigade wil het stadsbestuur totaal vijfhonderd Amsterdammers met een afstand tot de arbeidsmarkt (maximaal) 2 jaar aan betaald werk helpen. Deze Amsterdammers worden ingezet bij het opknappen en schoonhouden van de stad. Op deze manier slaan we twee vliegen in één klap. Het helpt mensen hun CV op te plussen met werkervaring, vaardigheden en kennis én het zorgt voor een inhaalslag aan achterstallig onderhoud in Amsterdam.

Voortraject

De werknemers van de Werkbrigade zijn geselecteerd door de afdeling Werk en Re-integratie. Daar krijgen ze een voortraject van 4 tot maximaal 12 weken. Daarna komen ze in dienst bij Pantar. Intussen werken er 83 mensen bij de Werkbrigade met een betaalde baan. De Werkbrigade voert onder meer achterstallig onderhoud uit in Zuidoost, Nieuw West en Noord.

Wendell is enthousiast: ‘Na een leerstage werk ik nu alweer vanaf 1 oktober 2016 bij de Werkbrigade. Het mooiste aan het werk vind ik dat ik iets bijdraag aan het opknappen van de stad. Op dit moment werken we vooral in het groen en is het super om het resultaat te zien als we klaar zijn in een wijk. Het ziet er weer mooi uit als de Werkbrigade geweest is. Daarnaast dollen we met collega’s onderling. De sfeer in de groep is erg goed’.

Financiële vooruitgang

Als je bij de Werkbrigade werkt, verdien je het minimum loon. Wendell: ’Ook in mijn omgeving wordt positief gereageerd, zelfs mijn bewindvoerder van de schuldhulpverlening heeft mij een compliment gegeven! Hij heeft mij zelfs een beetje meer leefgeld gegeven en daarmee helpt deze baan mij ook om mijn financiële situatie op orde te krijgen.

Trots

Wendell laat weten trots te zijn om zijn werk bij de Werkbrigade: `Ik voel me trots als ik in mijn werkkleding door mijn wijk heen loop. Mensen uit mijn wijk vragen mij ook vaak of ze ook mee kunnen doen aan de Werkbrigade. Ik verwijs ze dan enthousiast naar hun klantmanager, ik gun iedereen deze kans. Want tot nu toe is het een relaxte job met een fijn salaris, echt een hele stap vooruit!’