AMSTERDAM - Op zaterdag 15 december worden ruim 40.000 energiezuinige ledlampjes ontstoken in de kerstboom op de Dam. Amsterdam gaat niet over 1 nacht ijs bij het kiezen en plaatsen van de kerstboom. Boomwerker Hans van Zurk vertelt wat er allemaal bij komt kijken.

De boom komt dit jaar uit de Ardennen. Uit een tuin in het Belgische plaatsje Sourbrodt, vlakbij de Duitse grens. Het is vooral belangrijk dat ie lang is. Van Zurk: “We proberen altijd tussen 19 en 24 meter te zitten. Met het paleis op de achtergrond hoef je niet met 16 meter aan te komen. Dat valt helemaal in het niet natuurlijk. Dit jaar is de boom ongeveer 22 meter. En heel mooi.”

De selectie
Van Zurk: “In augustus begint het al een beetje te kriebelen. Meestal gaan we in september opties bekijken. De bomen die groot genoeg zijn komen uit particuliere tuinen. Als ze uit een bos komen zijn ze plat aan 1 kant. Ze moeten zijn zoals je een kerstboom tekent: een mooi driehoekje.”

Kap en transport
“Alles moet heel blijven, dus bij het kappen worden kranen gebruikt om de boom op te vangen. Hij wordt heel voorzichtig op een vrachtwagen getrokken. Dan worden met spanbanden de takken naar binnen gehaald.” De boom komt op een dieplader naar Amsterdam. “Bij een boom van dit kaliber is speciaal transport echt nodig.”

Neerzetten
De kerstboom wordt geplaatst in de nacht van donderdag 13 op vrijdag 14 december. “Het neerzetten van de boom is hijskranenwerk. Alles moet op maat worden gezaagd, de stam moet precies in een vaste put op de Dam passen. We beginnen 9 uur ’s avonds en zijn dan vaak wel tot 4 uur in de ochtend bezig.”

Openingsfeest
Bij de feestelijke opening op zaterdag 15 december zijn er optredens van de Gospel Queens en de Straatklinkers, een zangkoor van dak- en thuislozen. Het programma duurt van 17.00 tot 18.00 uur. Rond 17.30 uur worden de lichtjes in de boom ontstoken.