AMSTERDAM - Een maatje, een vriend, een gabber. Het is fijn om iemand te hebben. Om te praten, voor steun, of gewoon voor de gezelligheid. Helaas voelen heel wat Amsterdammers zich eenzaam. Mensen die eenzaam zijn, vinden het vaak moeilijk om hulp te vragen. Toch zijn er genoeg mensen die graag wat voor een ander willen doen.

Na een moeilijke tijd kwam Pascal Keyzer (62) erachter dat hij eigenlijk niemand meer had. Hij zat altijd thuis en voelde zich vaak alleen. Op zijn verjaardag bijvoorbeeld kocht hij een taart, laadde zijn koelkast vol met hapjes, maar niemand kwam langs. Eenzaamheid was voor Pascal: zijn eigen verjaardagstaart moeten opeten.

Buddy

Via via hoorde hij over het buddyproject van de Regenboog. Hoewel hij het echt niet makkelijk vond om contact op te nemen, zette hij toch de stap. En dat was een goede keuze. Al zes jaar lang heeft hij een fijne buddy van de Regenboog waar hij geregeld leuke dingen mee doet. Tijdens een gezellige picknick met zijn buddy vertelt hij zijn verhaal.

Eerst een kwartiertje

“Ik kwam nauwelijks mijn huis meer uit”, vertelt Pascal. “Toen mijn buddy Rogier voor het eerst kwam, zijn we een klein stukje gaan lopen. Koffie drinken bij een café in de buurt. Dat duurde misschien 15 minuten, maar het begin was er. Langzaam werden de rondjes groter en kwamen we verder van huis. Later gingen we ook anderen dingen doen, naar het museum bijvoorbeeld. We zijn zelfs samen in Volendam geweest.”

Voor de leuke dingen

Pascal spreekt ongeveer elke twee weken af met zijn buddy. Sinds Corona gaan ze vaak samen koken. Lekker nasi met een sateetje bijvoorbeeld. Als het mooi weer is gaan ze samen picknicken in het Vondelpark. Fijn tussen de mensen zijn en ontspannen praten. De buddy is dan ook geen hulpverlener. De buddy is er om samen leuke dingen te doen, voor een gesprek en voor raad. “Ik ben heel blij met het contact met mijn buddy. Ik heb zelfs zijn familie al ontmoet en samen aan het kerstdiner gezeten. Maar daarnaast hebben we ook samen stukje voor stukje mijn huis aangepakt. Nu pak ik ook makkelijker zelf de stofzuiger.”

Het gaat om samenzijn

“Eigenlijk gaat het er niet om wat je doet. Dat je samen iets doet, dat is belangrijk. Gewoon aangesloten zijn bij het leven. Beseffen: hé, dat kan ik ook. Ik kan gezellig in het park zitten, net als elke andere Amsterdammer. Je voelt dat je er weer bij hoort. Het gaat niet om de grote gebaren, maar juist om normale dingen te doen als iedereen. Als je veel thuis zit, zit je veel in je eigen hoofd. Het is goed om het leven ook weer vanuit een ander punt te bekijken.”

In 3 bands tegelijk

“Naast mijn afspraken met mijn buddy doe ik inmiddels ook weer andere dingen. Ik ben gek op muziek. Zelf speel ik gitaar. Ondertussen zit ik in 3 bands tegelijk. Ik vind het fantastisch dat straks een compositie van mij te horen is in de Melkweg. Kun je dat voorstellen? Je moet iets hebben om voor te leven. Iets dat je ‘op het droge trekt’. Iets waar je naar uit kan kijken en waar je blij van wordt. Want het leven blijft lastig. Muziek en mijn buddy maken het meer de moeite waard. Tegen Amsterdammers die eenzaam zijn wil ik zeggen: “Neem ook die stap. Wie weet helpt het je op weg.”

Ook een maatje of hulp bij eenzaamheid?

Heeft u ook behoefte aan een maatje of ondersteuning bij het vinden van een activiteit? Kijk dan op amsterdam.nl/eenzaamheid. Meer informatie over het buddyproject van de Regenboog vindt u op Maatje, buddy, coach | De Regenboog Groep.

Of vrijwilliger worden?

Wilt u er juist voor iemand zijn als vrijwilliger? Met diegene praten, samen koken, een spelletje spelen of een wandeling maken, voor ongeveer twee uurtjes per week? Meldt U dan aan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek via vrijwilligerswerk@deregenboog.org. Op de site eentegeneenzaam.nl leest u wat u nog meer kunt betekenen voor mensen die eenzaam zijn.

De Week tegen Eenzaamheid 2022 is van 29 september t/m 6 oktober.