AMSTERDAM - De Curaçaose minister van gezondheid, milieu en natuur, Susanna Camelia-Römer, is twee weken op werkbezoek in Nederland. Donderdag 7 september kwam ze ontbijten in stadsdeel Zuidoost. De minister is erg enthousiast over het programma 'Zo blijven wij gezond!'. Het stadsdeel en Curaçao willen samenwerken om voor zoveel mogelijk mensen een gezond leven en een gezond gewicht mogelijk te maken.

Samenwerking met de buurt

Tijdens het werkontbijt werd de minister bijgepraat over dit programma door mensen die bij dit programma betrokken zijn. Stadsdeel Amsterdam Zuidoost en de GGD werken in dit programma samen met scholen, buurtorganisaties zoals Profor en Stichting Los Latinos Americanos i yo en ambassadeurs van kerkgemeenschappen, zoals de Pentecostal Council of Churches.

Leren van Zuidoost

Minister Camelia-Römer is vol lof over Zo blijven wij gezond: “Voor ons is dit een belangrijk programma. Ik ben minister van gezondheid. Helaas is Curaçao niet alleen kampioen in baseball, maar ook in een ongezonde leefstijl. Om gezond te blijven is preventie heel belangrijk. Daarom willen we beginnen bij de kinderen. We gaan starten in vier buurten en ik werk samen met drie andere ministeries. We gaan voorlichting geven en er komen gerichte programma’s in scholen. Als we kinderen beter leren eten is dat een goed begin. Maar we willen het wiel niet opnieuw uitvinden. Daarom leren we graag van programma’s als deze.”

Basismodel

Het programma Zo blijven we gezond loopt sinds anderhalf jaar in Zuidoost; andere stadsdelen startten eerder. Hiermee zet Amsterdam in op een gezonde leefstijl voor alle kinderen in de stad. Het programmais inmiddels een basismodel dat door andere gemeenten gebruikt kan worden. Deze aanpak werkt; de statistieken laten dat zien. In drie jaar tijd is het percentage te zware kinderen in Amsterdam gedaald met 12%. Alle betrokken deelnemers geven aan dat de kracht van dit project ligt in de samenwerking met ouders, de buurt en buurtorganisaties: de omgeving is belangrijk.

Meer informatie

Meer weten over dit programma in Zuidoost? Neem contact op met buurtmanager Oscar Hulscher via o.hulscher@amsterdam.nl of kijk op de website over zo blijven wij gezond.