AMSTERDAM - Johan Cruijff, Abdelhak Nouri, Peter R. de Vries en lokale helden schitteren op 6 garagedeuren in De Kleine Wereld, een buurt in Noord. Buurtgenoten reageren heel enthousiast op de kunstwerken van 6 helden. “Het begint hier te bloeien.”

Fanny van der Vooren, een van de initiatiefnemers, vertelt: “Mohamed Zouini kwam met het idee om de garagedeuren te gebruiken voor kunstwerken van helden. Hij is zelf opgegroeid in De Kleine Wereld. We hebben buurtbewoners gevraagd wie hun helden zijn. Er kwam een enorme lijst met helden en daar mocht iedereen op stemmen. Ja, met stemrondes, gewoon op straat. Er kwamen 6 helden uit.”

Ook 2 helden uit de buurt

Naast 3 bekende Nederlanders koos de buurt ook voor een spiegel, dan ben je dus zelf de held, en 2 lokale helden, Merel en Rachid. Zij zetten zich enorm in voor de buurt. Merel werkt met kinderen en Rachid met jongeren. 4 kunstenaars schilderden de helden op de garagedeuren. Fanny: “We hebben expres verschillende kunstenaars gevraagd, zodat we verschillende stijlen laten zien.”

Chocolaatjes

“Bewoners reageerden enthousiast op de kunstenaars en hun werk. Ze zien met eigen ogen dat er wat gebeurt, dat de wijk mooier wordt. De kunstenaars zeiden dat ze op straat nog nooit zo enthousiast zijn ontvangen als hier in De Kleine Wereld. Buurtbewoners brachten de kunstenaars chocolaatjes, bijvoorbeeld. Ja, er begint hier echt wat te bloeien”, zegt Fanny blij.

Luisteren

Bij het kunstwerk kan je luisteren naar een audiofragment waarin de indiener vertelt waarom hij of zij koos voor deze held. Dat gaat met een QR-code. Over jongerenwerker Rachid zegt de indiener: “Hij kan de jongeren in de wijk zo goed verbinden, hij zorgt echt voor veiligheid.”

Warm gevoel

In deze buurt met de prachtige naam De Kleine Wereld ging het niet altijd goed. Er lijken te weinig verbindende factoren voor de bewoners te zijn en er was te weinig ruimte om elkaar te ontmoeten en samen dingen te doen. Door een paar geweldsdelicten was er ook angst. Fanny: “We zien veel mogelijkheden door samen te werken in de buurt.”

En dan... een nieuw buurthuis

Fanny: “We gaan verder, en openen binnenkort, in januari van het nieuwe jaar, buurthuis De Bol. Spannend, en heel leuk. Het wordt een mooie plek voor veel leuke maatschappelijke activiteiten, en ook betaald werk zoals catering.”

Het heldenproject is uitgevoerd samen met de gemeente Amsterdam. Woningcorporatie de Key stelde de garagedeuren ter beschikking.

De kunstwerken

- Spiegel, buurthuis de Bol, Zilverberg 68B, kunstenaar Gabrielle Gordeau, ingediend door buurtbewoner Monday

- Abdelhak Nouri, H. Cleyndertweg 192, kunstenaar Nicolle Bötcher, ingediend door buurtbewoners Younes en Mohamed.

- Johan Cruijff, Imbos 2, kunstenaar Roy Valk (Karski), ingediend door buurtbewoner Khalid.

- Peter R. de Vries, Lohuis 71, kunstenaar Roy Valk (Karski), ingediend door Renato (actief in De Kleine Wereld)

- Merel (medewerker SPIN), Lohuis 119, kunstenaar Leonie Reichel (Omikron 27), ingediend door buurtbewoner Saffia

- Rachid (medewerker DOCK), Lohuis 75, door kunstenaar Leonie Reichel (Omikron 27), ingediend door buurtbewoner Anass.