AMSTERDAM - Vervoerbedrijf GVB en de gemeente Amsterdam ondertekenden op 12 juli een Sociaal Convenant. Ze slaan namelijk de handen ineen om meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te helpen. Mensen zoals Ap, dus.

Ap (47): getrouwd, - naar eigen zeggen - een schitterende dochter (5), mooie vrouw en een zoon (10) met schoenmaat 41, heeft een beperking. Als tienjarige kreeg hij een ernstig auto ongeluk. Zijn hersens kregen een klap en zijn linkerarm was zwaar beschadigd. Nu kan hij kan zijn arm niet goed gebruiken, heeft moeite zich te concentreren, praat soms te snel en stottert.

Om half 6 wakker

Hij werkt bij de veren van het GVB als loge medewerker en doet onder andere de toegangscontrole van het haventerein. “Ik word elke dag precies om half 6 wakker want ik sta te trappelen om naar mijn werk te gaan”, vertelt Ap. “Dat was vroeger wel anders. Ik was namelijk 15 jaar lang beheerder van een fietsenstalling, en dat werd fysiek te zwaar voor mij. Mijn arm, hè. Vóór ik bij het GVB solliciteerde, kreeg ik alleen maar afwijzingen.”

Boten, water en lieve collega’s

“Werkgevers schrikken en haken af als ze ontdekken dat je beperkingen hebt. Ooit besloot ik om niet te vertellen dat mijn arm niet meewerkte en ik werd aangenomen in een hotel. Maar toen ik moest meehelpen met kamers schoonmaken en bedden opmaken, zagen ze al snel dat er iets was. En toen belandde ik in de spoelkeuken. Ik ben blij dat ze bij het GVB zien waar ik goed in ben. Het uitzicht hier is ook fantastisch: boten en water. Ik heb hier lieve collega’s en veel afwisseling in mijn werk: ik ben helemaal op mijn plek.”

Mooiere binnenkomer bestaat niet

Begeleider Wim vertelt: “Ap kwam binnen voor het sollicitatiegesprek en zei direct: ‘hier wil ik dolgraag werken’. Een mooiere binnenkomer bestaat er volgens mij niet. In het begin had Ap veel begeleiding nodig, en uiteindelijk doet hij nu nog veel meer dan waarvoor wij hem aannamen." Ap: "Ik houd bij wie hier het terrein bezoekt en iedereen moet zich registreren. Daarvoor ben ik aangenomen. Maar ik doe ook administratie én onderhoud het groen en de dienstwagens.”

Strak aan de regels

“Er gebeurde ook nog iets grappigs dankzij Ap, want ook de directrice moest zich registreren toen ze hier het terrein op kwam”, zegt Wim. “En hij heeft ook helemaal gelijk. Ap houdt zich strak aan de regels en draagt ook een zwemvest waar dat moet. Hij is zó enthousiast, dat we er allemaal blij van worden. Hij is een voorbeeld voor ons allemaal.”

Meer lezen?

Vervoerbedrijf GVB en de gemeente Amsterdam ondertekenden een Sociaal Convenant waarin beide partijen zich committeren om mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te helpen. Zo werkt GVB samen met een centrale jobcoach, die zowel kandidaten als het GVB begeleidt in het (soms ook administratieve) proces.