AMSTELVEEN - Welke Amstelvener heeft als kind niet op de – inmiddels glanzende – rug van ‘het Zwijntje’ voor de Hema op het Binnenhof gezeten? Kunst en nostalgie gaan vaak hand in hand. Dit soort kindvriendelijke beelden verbindt Amstelveners in sentiment. Het Amstelveense college wil dat iedere wijk zo’n iconisch beeld krijgt.


Dat kindvriendelijke beelden leven onder de inwoners blijkt maar weer uit de commotie die ontstond op het moment dat Het Zwijn van kunstenaar Karl Pelgrom in 2015 op een nieuwe sokkel werd gezet en verplaatst naar een nieuwe plek voor boekhandel Libris Venstra op het Stadsplein. Het beeld verdween tussen de geparkeerde fietsen en op social media werd geklaagd dat het onmogelijk was om nog een leuke foto van een kind te maken in deze setting. Na veel protesten en een korte toer door Amstelveen keerde het geliefde beeld vorig jaar terug op zijn vertrouwde honk op het Binnenhof.

“Kunst op straat is leuk voor kinderen, is goed voor het Amstelveengevoel en verrijkt Amstelveen”, zegt Cultuurwethouder Herbert Raat. “Daarom werken wij nu aan een voorstel voor de gemeenteraad. Kern is dat iedere wijk zo’n iconisch beeld verdient. Zo komen kinderen al op jonge leeftijd in contact met kunst.”

In Amstelveen staan ongeveer 75 beelden in de buitenruimte. Maar niet veel daarvan hebben het in zich om bij kinderen in de smaak te vallen. De beroemde en geliefde Turftrapster is een icoon voor de stad, maar het beeldje van Pieter de Monchy staat hoog op haar sokkel en is daardoor niet benaderbaar voor kinderen en de daarbij behorende klimfoto’s voor in het plakboek.

De Olifant van Ella van de Ven op het Westwijkplein heeft het wel in zich en is een voorbeeld van hoe een kunstwerk mensen in de buurt kan verbinden. Aan de staart kunnen kinderen een springtouw bevestigen, zodat ze samen kunnen springtouwen. En het uiteinde van de slurf is een knikkerput.

“Van de Amstelveners horen wij graag in welke buurten behoefte is aan een beeld waar kinderen niet alleen naar kunnen kijken, maar ook op kunnen ravotten”, zegt wethouder Raat. “We bekijken vervolgens waar het plaatsen van een kunstwerk mogelijk zou kunnen zijn en geven verschillende kunstenaars de opdracht hiermee aan de slag te gaan.” Weet u een goede locatie? Stuur dan een mail naar h.raat@amstelveen.nl