AMSTERDAM - Code Oranje en de Amsterdamse Partij van de Ouderen waren zaterdag gezamenlijk aanwezig bij de drukbezochte demonstratie tegen windturbines. Code Oranje lijsttrekker Richard de Mos, die een lokale samenwerking heeft met de Partij van de Ouderen, was de eerste politieke spreker op het podium.


Op het Museumplein werden meerdere, tientallen meters lange spandoeken uitgerold. De demonstranten komen niet alleen uit de stad, maar ook uit plaatsen als Deventer en Swifterbant. Vraag het de meesten en ze zijn niet persé tégen de bouw van meer windmolens, maar graag niet in de eigen achtertuin. Code Oranje krijgt steeds vaker signalen dat er overal in het land – zo ook in Amsterdam – horizon vervuilende windmolens worden neergezet, zonder dat daar enig draagvlak voor is onder de bevolking. Landschapsvervuiling, een verpest uitzicht, hinderlijke slagschaduw van ronddraaiende wieken, hoofdpijn door laagfrequent geluid, waardedaling van woningen. Vraag omwonenden van een windpark naar hun bezwaren en ze dreunen dit rijtje moeiteloos op. Uit een inventarisatie van de energieplannen van alle Nederlandse regio's blijkt dat uiterlijk in 2030 zo'n 3.180 windmolens en 68.900 voetbalvelden vol zonnepanelen worden gerealiseerd. De plannen zijn vastgelegd in regionale energiestrategieën. Experts zien grote problemen. Ze vrezen voor verloedering van het landschap en veel weerstand van burgers.

Doordrambeleid
"Dit doordrambeleid zorgt voor een bom onder het draagvlak van de transitie van fossiele naar schone energie. Een gemiste kans", was de boodschap van Richard de Mos, ook namens Partij van de Ouderen fractievoorzitter Wil van Soest die ook kandidaat-Kamerlid voor Code Oranje is, richting de toehoorders. In plaats van windmolens op land en velden vol zonnepanelen, wil de partij zoveel mogelijk huizen voorzien van zonnepanelen op de eigen daken. "Als we zonnepanelen op daken van huizen leggen, hebben we drie keer winst. We houden ons landschap mooi, we stappen over op schone energie én we realiseren voor onze inwoners een lagere energierekening", aldus De Mos op het podium.