AMSTERDAM - Vanaf 8 november registreren kentekencamera's in de stad of snorfietsen op de rijbaan rijden en bestuurders een helm op hebben. Overtreders krijgen een boete thuisgestuurd. Om te beginnen worden al bestaande kentekencamera's gebruikt, later dit jaar komen daar ook verplaatsbare camera's bij. De proef met camerahandhaving duurt een jaar en wordt daarna geëvalueerd.

Snorfietsen moeten sinds 2019 op de meeste wegen binnen de ring A10 met helm op de rijbaan rijden. Begin 2020 is de maatregel geëvalueerd en is een sterke verbetering van de verkeersveiligheid, doorstroming en drukte op de fietspaden waargenomen. Ook is er een stevige daling van het aantal geregistreerde ongevallen met letsel waar een snorfietser bij betrokken.

Wethouder Egbert de Vries (Verkeer & Vervoer): "Dat snorfietsers op de rijbaan rijden draagt bij aan een leefbare en zorgeloze stad met minder ongevallen. Helaas is de naleving van deze maatregel de laatste tijd minder geworden. Daarom is het belangrijk om de handhaving een extra impuls te geven. Door vaste en later ook mobiele camera's in de stad te gebruiken kunnen we heel efficiënt handhaven."

Naleving daalt
Recent is er weer een meting geweest en daaruit blijkt dat het percentage snorfietsers dat de maatregel naleeft is gedaald:
Voor rijden op de rijbaan was het nalevingspercentage nu 76%, waar dat in 2020 80% was.
Voor alleen de helmplicht was het 65%, terwijl dat eerst 80% was.
Voor zowel rijden op de rijbaan als de helmplicht samen was de naleving 54%, terwijl dit eerst rond de 76% was.

Daarnaast krijgt de gemeente ook meer klachten van bewoners die zich onveilig voelen op het fietspad door snor- en bromfietsers. Vooral nu de coronamaatregelen versoepeld zijn en het drukker wordt op de fietspaden, neemt het aantal overtredingen van snorfietsers toe. De noodzaak voor meer handhaving stijgt daarom.

Camerahandhaving efficiënt en effectief
Bij andere camerahandhaving in de stad, zoals bij de Cuyperspassage bij Centraal Station en de fietstunnel onder het Rijksmuseum is aangetoond dat handhaven werkt. Het leidt tot een gedragsverandering en daarmee tot veiligere fietspaden.

De camerahandhaving is een aanvulling op de handhaving van BOA's op straat. Zij schrijven circa 100 boetes per maand uit.