AMSTERDAM - Vanaf vandaag starten in Amsterdam de buurtteams. Inwoners met vragen of zorgen op het gebied van zorg, welzijn, geld, wonen, gezondheid, werk, meedoen of veiligheid kunnen zich richten tot één zichtbaar team in hun eigen wijk. Het buurtteam wordt de plek in de wijk waar zorg en ondersteuning op een laagdrempelige manier samenkomen. Met de buurtteams wordt het vinden van hulp en ondersteuning eenvoudiger en de hulpverlening effectiever.

Wethouder Simone Kukenheim (zorg): “Voor veel Amsterdammers is het niet altijd duidelijk waar zij met hun hulpvraag terecht kunnen. Dit geldt met name voor de Amsterdammers die te maken hebben met meer problemen op verschillende gebieden. Er werken veel verschillende organisaties binnen een klein gebied en organisaties zijn vaak opgedeeld per specialisme. Daardoor lukt het niet altijd om de behoefte van de Amsterdammer volledig in beeld te krijgen. Met de Buurtteams Amsterdam willen we dat eenvoudiger maken. Het gaat erom dat Amsterdammers de juiste zorg makkelijker kunnen vinden en dat ook het werk van professionals makkelijker wordt.”

Eén team
Mensen kunnen bij het buurtteam terecht wanneer ze bijvoorbeeld moeite hebben om rond te komen, graag andere mensen willen ontmoeten, geldproblemen hebben of zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen, maar ook bij problemen door ziekte of verslaving. Het buurtteam denkt mee en ondersteunt waar nodig. Samen zoekt het buurtteam naar een oplossing die past bij de persoon en bij de situatie: het gaat erom dat iemand zelf weer verder kan. Iedere Amsterdammer die ondersteuning krijgt van het buurtteam, krijgt één vast contactpersoon. Mocht het nodig zijn dan haalt de medewerker van het buurtteam, in overleg met de betrokkene, een andere organisatie erbij.

Samenwerkingsverband per stadsdeel
Met de buurtteams bouwt Amsterdam verder aan bestaande samenwerkingsverbanden in de stad. Daarom werkt het buurtteam nauw samen met andere organisaties en specialisten in de buurt, zoals de Ouder- en Kindteams, huisartsen, geestelijke gezondheidszorg, woningcorporaties, wijkverpleging, zorgaanbieders, vrijwilligersorganisaties en buurthuizen. Dit zijn partijen die Amsterdam en de buurten goed kennen en zich dagelijks inzetten voor veel Amsterdammers. Door samen te werken met deze partijen wordt de continuïteit van dienstverlening gewaarborgd en blijven bestaande netwerken behouden.

Locaties
Op 1 april starten de eerste 33 buurtteams verspreid over heel Amsterdam. Er starten vier in Oost, drie in Zuidoost, vier in Noord, vier in Centrum, vier in Zuid, zes in Nieuw-West en acht in West. De buurtteams worden in ieder stadsdeel geleidelijk verder uitgebreid op basis van de behoefte in een bepaalde buurt of wijk. Op de website www.buurtteamamsterdam.nl vindt de Amsterdammer het dichtstbijzijnde buurtteam