AMSTERDAM - De Dekenprijs Amsterdamse orde van advocaten 2017 - een bronzen beeld van een bevlogen advocaat - is donderdagmiddag 23 maart toegekend aan burgemeester en oud-advocaat mr. Eberhard van der Laan.

De Amsterdamse dekenprijs werd in 2002 ingesteld als een jaarlijks door de Amsterdamse orde toe te kennen prijs voor iemand die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de advocatuur.

Niet per se

De prijs is niet per se voor een advocaat, en ook niet per se voor een Amsterdammer. Eerdere winnaars waren onder andere de Amsterdamse asiel- en vreemdelingenadvocaat Rob Hamerslag, de Amsterdamse advocate Liesbeth Zegveld en de Syrische mensenrechtenadvocaat El Hassani.

Advocaat en burgemeester

In 1983 werd Eberhard van der Laan als advocaat beëdigd. Hij begon zijn carrière bij het Amsterdamse kantoor Van Doorne & Sjollema (Nu Van Doorne). Vanaf 1990 was van der Laan ook lid van de gemeenteraad in Amsterdam. In 1992 richtte hij, samen met een aantal andere Amsterdamse advocaten het kantoor Kennedy Van der Laan op. Sinds 2010 is van der Laan burgemeester van Amsterdam.

Bronzen beeld van bevlogen advocaat

Een belangrijke reden voor de Amsterdamse raad om de prijs aan Van der Laan toe te kennen is dat hij na zijn overstap van de advocatuur naar het publiek bestuur zijn waardering voor de advocatuur en zijn liefde voor het vak is blijven uitdragen. De prijs is een bronzen beeld van een bevlogen advocaat. Het is een wisselprijs. De winnaar houdt een klein(er) bronzen exemplaar.