AMSTERDAM - Van 7 tot 11 april bezoeken burgemeester Femke Halsema en wethouder Udo Kock de stad New York. Het doel van de reis is om bestaande samenwerkingen te versterken en nieuwe uitwisselingen te bevorderen.

Op het programma van de burgemeester staan de onderwerpen veiligheid, kunst & cultuur, digitale rechten en gedeelde geschiedenis. Wethouder Kock reist naar New York om de economische banden tussen beiden steden te verstevigen. De wethouder houdt zich in het bijzonder bezig met bedrijven en onderzoekcentra in de life sciences sector. De stad Haarlem wordt tijdens het werkbezoek vertegenwoordigd door burgemeester Jos Wienen. Haarlem zoekt samenwerking met stadsdeel Harlem op het gebied van economie, cultuur en onderwijs.

Programma burgemeester Halsema

Veiligheid
Burgemeester Halsema spreekt in New York onder andere met Ben Tucker, de plaatsvervangend hoofdcommissaris van de New York Police Department. Onderwerp van gesprek is ondermijning door georganiseerde misdaad. Halsema bezoekt een dag later een community court, een kleinschalige rechtbank in de wijk Red Hook in Brooklyn waar straf wordt gecombineerd met hulpverlening en zorg. Een bezoek van Halsema aan de Verenigde Naties staat in het teken van de internationale mensenhandel, de nationaal rapporteur mensenhandel Herman Bolhaar sluit aan bij dit gesprek.

Kunst en cultuur
Halsema bezoekt New York samen met een groep ondernemers die onlangs een samenwerking zijn gestart onder de naam City Collective Amsterdam: een open collectief van jonge progressieve Amsterdamse makers met een cultureel diverse achtergrond en een sterke artistieke reputatie. De groep reist naar New York om ervaringen uit te wisselen met ondernemers die New York tot de grootste creatieve en culturele smetkroes van de wereld maken. Het Amsterdam City Collective zal de burgemeester ook na de New York reis blijvend adviseren wat nodig is om ervoor te zorgen dat Amsterdam een stad is met gelijke kansen voor jongeren met verschillende achtergronden, uit alle buurten van de stad.