AMSTERDAM - Het Buikslotermeerplein ontwikkelt zich de komende jaren tot een stedelijk centrumgebied in Amsterdam Noord met een aantrekkelijk cultureel aanbod. De gemeente werkt aan plannen voor een gevarieerd cultureel aanbod van hoge kwaliteit voor alle Amsterdammers, met een goede aansluiting op de wensen en behoeften uit de buurt.

Eerder openden op het Buikslotermeerplein al de Modestraat (een broedplaats en ontmoetingsplek) en een Pathé bioscoop hun deuren. Sinds kort is ook de DAT! school aanwezig op het plein. De DAT! School is een jeugdtheater- en filmschool waar kunstzinnige, creatieve en sportieve vakken worden gegeven. Ook heeft de gemeente Amsterdam het gebouw van de Bowlingbaan Amsterdam Noord teruggegeven aan de buurt. Daarvoor werken betrokken bewoners en organisaties nu zelf een maatschappelijk en cultureel programma uit.

Wethouder Touria Meliani (Kunst en Cultuur): "Stadsdeel Noord groeit enorm en het cultuuraanbod moet meegroeien. Deze inhaalslag in Noord is één van de belangrijke ambities uit het Kunstenplan. Elke Amsterdammer moet cultuur op steenworp afstand hebben, dus ook in Noord. Daar zetten we vol op in en het is mooi te zien dat zoveel partijen zich naast de gemeente hieraan willen binden."

Nieuwe ontwikkelingen
Er komt een nieuwe culturele voorziening naast de Pathé bioscoop, waarvoor drie partijen plannen hebben gemaakt en daarbij zelf zullen investeren in het gebouw op het kavel. De drie initiatieven hebben ieder een specifiek aanbod in aanvulling op wat het Buikslotermeerplein cultureel al te bieden heeft. Voor het te ontwikkelen kavel is de gemeente van plan een intentieovereenkomst aan te gaan met Museum Of Our Food (een culturele organisatie die zich richt op eetculturen en ontmoeting tussen kunst, geschiedenis en wetenschap), Stadspodium Noord (theaterinitiatief gericht op taal, schrijvers en het gesproken, geschreven en gespeelde woord) en het Museum of Dance Music (museum over nachtcultuur en elektronische muziek).

Voor alle culturele ontwikkelingen op het Buikslotermeerplein geldt dat naast de artistieke ambitie de relatie met de bewoners uit het gebied de hoogste prioriteit heeft. Om het proces zo goed mogelijk te laten verlopen heeft de gemeente een begeleidingscommissie ingesteld, bestaande uit vertegenwoordigers uit de cultuursector, bewoners en stakeholders. Komend jaar wil een nieuwe speler in Noord (Stadspodium Noord) al proefdraaien met kleine buurtprojecten rondom het gesproken en geschreven woord en theater. Zo wordt er niet alleen gewerkt aan nieuwe plannen, maar ook aan concrete programmering.

Stadsdeelbestuurder Esther Lagendijk (Noord). "Met een mooie, hoogwaardige mix van grootschalig en kleinschalig cultuuraanbod creëer je op het Buikslotermeerplein ruimte voor verdieping, ontmoeting en verbinding. Daarbij willen we de inwoners van stadsdeel Noord een belangrijke rol geven bij de invulling van het aanbod, natuurlijk in samenwerking met de verschillende culturele partners, zowel lokaal als van buiten Noord."