AMSTERDAM - In de nacht van vrijdag 15 op zaterdag 16 januari wordt brug 2274 van het Centraal Station over het water naar Buiksloterham in Amsterdam Noord gebracht. Daar krijgt de brug over een paar jaar een nieuwe bestemming. Op zijn oude plek op de De Ruijterkade komt een breder exemplaar. In Buiksloterham zijn nieuwe wegen en bruggen nodig omdat er duizenden nieuwe woningen bijkomen. Amsterdam wil grondstoffen en materialen zoveel mogelijk hergebruiken, en dat geldt dus ook voor deze brug.

Wethouder Duurzaamheid en Ruimtelijke Ontwikkeling, Marieke van Doorninck: “Amsterdam wil een stad zijn waar afval niet meer bestaat en materialen en grondstoffen worden hergebruikt. Zo kunnen we de grondstoffen behouden die we zo hard nodig hebben, én zorgen we voor een vermindering van het energieverbruik. In Buiksloterham staat circulaire gebiedsontwikkeling centraal: we willen zoveel mogelijk materialen opnieuw gebruiken, bijvoorbeeld bij het inrichten van de openbare ruimte. Het hergebruik van brug 2274 past hier goed bij.”

Oostertoegang
Brug 2274 was tot nu toe de overspanning van het water van de Oostertoegang voor fietsers en voetgangers. Op deze plek op de De Ruijterkade komt een nieuwe aanlanding voor de pont vanaf het IJplein. De gemeente gaat brug 2274 vervangen omdat er op die plek meer ruimte nodig is voor fietsers en er een breder fietspad komt. De nieuwe brug krijgt dezelfde uitstraling als brug 2274 en is ontworpen door dezelfde architect.

Trip over het IJ
Brug 2274 wordt op vrijdag 15 januari in zijn geheel opgehesen door een drijvende kraan en ‘s nachts op een ponton geladen. Op zaterdag 16 januari vertrekt de brug vanaf De Ruijterkade voor een korte trip over het IJ. De brug vaart via het Johan van Hasseltkanaal naar de Distelweg 90. Daar wordt de brug opgeslagen op het terrein van het gemeentelijk Informatiecentrum voor Buiksloterham. Over een aantal jaar krijgt de brug zijn definitieve bestemming als overspanning van één van de kanalen in Buiksloterham.

Meer informatie: Fietsers worden gedurende de werkzaamheden omgeleid via de Oostertoegang en over de Prins Hendrikkade: https://www.amsterdam.nl/projecten/werkzaamheden/wegwerkzaamheden-pontplein-zuid/ruijterkade-omleiding-fietsers/