AMSTERDAM - Broedplaats de Vlugt gaat zich de komende jaren ontwikkelen tot een laagdrempelige plek voor kunst, cultuur, talentontwikkeling voor jongeren en huisvesting van kunstenaars en creatieve ondernemers. Stichting Urban Resort heeft een huurcontract gekregen van de gemeente Amsterdam voor broedplaats De Vlugt aan de Burgemeester de Vlugtlaan 125 (Nieuw West) en kan daarmee haar activiteiten in ieder geval tot april 2025 voortzetten. Vandaag, op 3 december 2021, wordt broedplaats De Nieuwe Vlugt officieel heropend door wethouder Touria Meliani (Kunst en Cultuur).


Wethouder Touria Meliani (Kunst en Cultuur): "Broedplaatsen bieden ruimte aan makers en kunstenaars en zijn een plek voor verbeelding en experiment. Niet alleen voor de kunstenaars die daar wonen, maar ook voor de mensen uit de buurt en de rest van de stad. Ik ben erg enthousiast over de stappen die De Vlugt door de aanpassingen nu kan zetten in de samenwerking met de buurt, culturele partners en de jongeren van Nieuw-West."

Broedplaats de Vlugt bestaat sinds 2010 en huisvest een groep van 28 kunstenaars en creatieve ondernemers. De afgelopen tijd is er gewerkt aan een nieuwe visie voor broedplaats De Vlugt, waarbij de verbinding met de buurt centraal komt te staan. Zo is er ruimte ontstaan om - naast de bestaande gemeenschap van kunstenaars en creatieve ondernemers - programma's en horeca voor de buurt te ontwikkelen en een talentenhuis onder te brengen.

Bureau Broedplaatsen van de gemeente heeft De Vlugt gesteund met een subsidie van ruim 5 ton om het gebouw voor deze nieuwe faciliteiten geschikt te maken. De gymzaal is omgebouwd tot studio- en presentatieruimte, geschikt voor try-outs, dans- en theatervoorstellingen. In de nieuwe oefenruimtes van het gebouw worden voorstellingen gemaakt door jonge makers en gevestigde instellingen. Partners van De Nieuwe Vlugt zijn onder meer Podium Mozaïek en ICK Dans Amsterdam, internationaal platform voor hedendaagse dans.

De Vlugt heeft in 2021 een talentontwikkelingsprogramma voor jongeren opgestart met partners DEGASTEN, Storytelling Centre en Fouad Lakbir, Stichting Zichtbaar en een speciaal programma voor meiden door ICK. Ronald Mauer (lid dagelijks bestuur stadsdeel Nieuw-West): "Broedplaats De Vlugt speelt een belangrijke rol in de buurt. Ik zie ook de kracht van De Vlugt om jongeren bewust te maken van hun talent. De plek stimuleert Amsterdammers om nieuwe dingen uit te proberen en talenten te gebruiken."