AMSTERDAM - Vandaag hebben de gemeenten van de G4 en G40 een gezamenlijke brandbrief gestuurd aan de minister van Klimaat en Energie. De energierekening van gebruikers van het warmtenet kunnen dit jaar flink stijgen, omdat de maximaal toegestane prijs voor het warmtenet gekoppeld is aan de enorm gestegen gasprijs. Dit is onwenselijk, vindt wethouder Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ordening en Duurzaamheid) die namens Amsterdam samen met Rotterdam het initiatief nam voor de brandbrief. Eind vorig jaar wist zij met Vattenfall tot afspraken te komen voor de klanten van het bedrijf in Amsterdam. Maar andere aanbieders in de stad lijken wel voor winstmaximalisatie te gaan.

Het merendeel van Amsterdam krijgt warmtenet via Westpoort Warmte en Vattenfall. Voor hen blijft de prijsstijging binnen de perken en is dit jaar het warmtenet ontkoppeld van de gasprijs dankzij goede samenwerking tussen de gemeente en Vattenfall. Gebruikers van dit warmtenet betalen aanzienlijk minder voor warmte dan degenen die nog wel op gas stoken. Van Doorninck: "Ik zie andere aanbieders veel meer vragen dan afgelopen jaar. Wettelijk is het nog mogelijk om woekerprijzen te rekenen. Het is daarom tijd dat de minister paal en perk stelt aan deze situatie. De energietransitie is niet gebaat bij deze scheefgroei. Warmtenetten zijn er juist om woningen van het gas te halen en zo de energierekening betaalbaar te houden."

Aangezien de gemeente samen met Vattenfall aandeelhouder is van Westpoort Warmte, kon de gemeente Amsterdam al vroegtijdig in gesprek met Vattenfall over de tarieven voor 2022. De ACM, die de marges aangeeft waarmee de energierekening mag stijgen, riep eind vorig jaar de leveranciers al op om niet maximaal op te plussen. Van Doorninck is blij dat met Vattenfall in goede samenwerking de prijs is gestegen met alleen de kostenstijging.