AMSTERDAM - Aannemersbedrijven Dura Vermeer en Mobilis zijn geselecteerd voor het bouwteam Bruggen Oranje Loper. Het bouwteam gaat het uitvoeringsplan maken voor het vervangen van de negen bruggen en de straten van de Raadhuisstraat tot het Mercatorplein. De belangrijkste voorwaarde voor het uitvoeringsplan is dat het gebied tijdens de uitvoering veilig is en zo bereikbaar en leefbaar mogelijk blijft. Ook mag het uiterlijk van de bruggen niet veranderen. Naar verwachting is aan het eind van dit jaar bekend met welke brug(gen) wordt gestart. Het plan is om in 2021 met de uitvoering te beginnen.


Het vervangen van de bruggen is onderdeel van het programma Oranje Loper. Dit programma vernieuwt de Nieuwezijds Voorburgwal en de straten en bruggen van Raadhuisstraat tot Mercatorplein. De bruggen zijn zo’n 100 jaar oud, in slechte staat en dus nodig aan vervanging toe. Ook komt er op straat meer ruimte voor voetgangers, fietsers, openbaar vervoer en groen.

Wethouder Dijksma (Verkeer en Vervoer): “Ook in deze tijden blijven we zoveel mogelijk doorgaan met bouw- en verkeersprojecten in de stad. Dat is belangrijk, want Amsterdam moet ook in de toekomst leefbaar en bereikbaar blijven. Dankzij de verschillende aannemers met wie de gemeente samenwerkt en hun geweldige vakmensen zorgen we dat de ontwikkeling van de stad niet stilvalt in deze moeilijke periode. Het aanpakken van de bruggen van de Oranje Loper is hier een heel mooi voorbeeld van.”

In het bouwteam werken gemeente en aannemers vanaf het begin samen aan het opstellen van het uitvoeringsplan. Dit is bijzonder, omdat een aannemer meestal alleen zorgt voor de uitvoering van een project. Voor deze werkvorm is gekozen vanwege de complexiteit van de opgave: het veilig, leefbaar en bereikbaar houden van de omgeving tijdens de werkzaamheden. Aannemers en gemeente hebben verschillende expertise en informatie in huis, bijvoorbeeld over stadslogistiek en bouwmethoden. Gebundeld zorgen ze voor de benodigde kennis om het bouwplan op te stellen en uit te voeren. Bij de planvorming worden ook Waternet, GVB, de logistieke sector en hogescholen en universiteiten betrokken.