AMSTERDAM - De stad verandert. Langs het nieuw ingerichte Damrak gingen begin december de nieuwe Beurspassage en Primark open. Bouw Woon Leef gaat deze maand de Rode Loper af.

De stadsentree, die de gemeente sinds 2013 aan het opknappen is, loopt van het Centraal Station tot de kruising van de Ferdinand Bolstraat en de Van Ostadestraat. Er werd geïnvesteerd in het project om de stad een nieuwe entree voor de bezoekers én bewoners te geven. Maar komen die Amsterdammers hier nog wel?

Bouw Woon Leef gaat op bezoek bij de bewoners, bedrijven en bezoekers van de Rode Loper om te peilen wat zij van de herinrichting vinden.

Intro-filmpje: Van Centraal Station tot de Ferdinand Bol: wie komen er allemaal op de Rode Loper?

Aflevering 1: Damrak

Het eerste deel, het Damrak, is al grotendeels voltooid. De betonnen gevel van het oude C&A-gebouw is vervangen door een nieuwe gevelwand en binnenkort zal ook het Beursplein onder handen worden genomen. Onder het plein wordt een stalling voor 1700 fietsen gebouwd, zodat er op het plein minder fietsen geparkeerd zullen worden en er meer ruimte komt voor bijvoorbeeld terrassen.

Aflevering 1: Damrak en Beurspassage

Aflevering 2: Vijzelgracht

Door de ondergrondse werkzaamheden aan de Noord/Zuidlijn is de Vijzelgracht lang het decor geweest voor werkzaamheden. Nu is het tijd dat de straat zelf opgeknapt wordt. Ondernemers werkten hiervoor samen met de gemeente Amsterdam om er een echte boulevard van te maken. Bouw Woon Leef bekijkt hoe dit plan tot stand is gekomen en hoe de straat er in de toekomst uit zal zien.

Aflevering 2Vijzelgracht

Aflevering 3: Ferdinand Bolstraat

Boven de metrohalte op de hoek van de Ferdinand Bolstraat en de Albert Cuypmarkt werkt architectenbureau Benthem Crouwel, van onder andere de Ziggo Dome, het Stedelijk Museum en Rotterdam Centraal, aan luxe appartementen. Jan Benthem zelf vertelt aan Bouw Woon Leef waarom hij voor dit ontwerp gekozen heeft. Angelique Buist heeft een woning weten te bemachtigen. In haar nieuwe woonkamer laat zij alvast zien wat haar toekomstige uitzicht zal worden.

Aflevering 3Ferdinand Bolstraat