AMSTERDAM - Vandaag start de bouw van 'The Newton': een nieuw appartementengebouw in de kop van Zuidas, tegenover de RAI. In het gebouw komen 101 moderne en energiezuinige huurappartementen in de vrije sector. De woningen worden in 2023 opgeleverd en maken onderdeel uit van een groter plan met 500 woningen, waarvan 40% sociale huur, 40% middenhuur en 20% dure huur of koop. Het gehele project is in 2028 klaar.

Wethouder Victor Everhardt (Zuidas): "In de kop van Zuidas, naast de Rivierenbuurt, wordt de komende jaren hard gebouwd aan nieuwe woningen in alle prijsklassen. We besteden daarnaast ook veel aandacht aan een groene en aantrekkelijke openbare ruimte voor bewoners en bezoekers. Zuidas wordt zo steeds meer een onderdeel van de stad, een gemengde wijk waar kan worden gewerkt, gewoond en gerecreëerd."

Amsterdamse School
Het gebouw is ontworpen in de stijl van de Amsterdamse School, passend bij de bouwstijl van de aangrenzende Rivierenbuurt. Rond het gebouw komen 'watervertragende' groenstroken, die grote hoeveelheden regenwater kunnen opvangen, en bovenop komt een dakterras dat het hele jaar groen blijft. Op de begane grond van het gebouw, aan het toekomstige Hogelandplein, is ruimte voor horeca. De appartementen variëren in grootte tussen 46 en 110 m2 en worden energieneutraal. The Newton wordt ontwikkeld door COD en is ontworpen door Diederendirrix Architectuur & Stedenbouw.

Woningbouwdriehoek
In Kop Zuidas zijn de afgelopen jaren al enkele honderden woningen gebouwd. The Newton is het eerste deel van de 'woningbouwdriehoek', die in het hart van Kop Zuidas wordt gerealiseerd. Als dit gebouw opgeleverd is, wordt de driehoek in de komende jaren afgemaakt met nog eens 400 woningen, waaronder een flink deel sociale huurwoningen.

Wonen in Zuidas
Zuidas ontwikkelt zich tot een levendige Amsterdamse stadswijk met woningen, kantoren en voorzieningen. De komende jaren wordt er volop gebouwd in de verhouding 40/40/20. Dit betekent een gevarieerd woningaanbod van hoge kwaliteit: van sociale huurwoningen, studentenhuisvesting, koop- en huurappartementen in het midden- en hoge segment tot en met luxewoningen.